Bu yarışma sayesinde ailesini alan kanser taramasına koştu!

Erzurumlu çocuklar, düzenlenen yarışmaya büyük ilgi gösterip, ´´sevdiklerimi kanserden en çok ben korurum´´ dedi. Ailesini kanser taramasına ikna edenler, çeşitli hediyeler kazandı ?

Tarih: 01.01.0001 00:00
Bu yarışma sayesinde ailesini alan kanser taramasına koştu!

Sinan AYDIN  

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün ortak çalışması sonucu, çok anlamlı bir çalışmaya imza atıldı. Çocuklara kanser hastalığı ile ilgili eğitim verilip, ailelerini kanser taramasına yönlendirmeleri istendi. Çok sayıda öğrenci yarışmaya büyük ilgi gösterip, ailesini aldığı gibi hastanenin yolunu tuttu. İki kurumun ortaklaşa çalışması ile Ulusal Kanser Haftası kapsamında bir yarışma düzenlendi. Sevdiklerimi En Çok Ben Korurum" teması ile, İlde bulunan tüm ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerine kanser ile ilgili eğitim verildi. Daha sonra ise yakınlarını kanser taramasına yönlendirmeleri istendi.

AİELİSİNİ ALAN KANSER TARAMASINA GİTTİ

Çok sayıda öğrenci, yarışmaya ilgi göstererek yakınlarını sağlık merkezlerine yönlendirdi. Aileler, çocuklarının ısrarı ile hastanelere giderek kanser taraması yaptırdı. Hem kanserle ilgili eğitimi başarı ile alan hem de ailesini kanser taramasına ikna edip götüren öğrencilere, düzenlenen törenle ödülleri verildi. İl Sağlık Müdürü Mahmut Uçar´ın ev sahipliğinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi´nde düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker ile Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Atatürk Üniversitesi ve sağlık yöneticileri katıldı. Törende günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Sağlık Müdürü Mahmut Uçar, tüm çocuklara yarışmaya gösterdikleri ilgiden dolayı ve ailelerini kanser taramasına ikna ettikleri için teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından yarışmaya katılıp istenilenleri yapan öğrencilere hediye paketi verildi.

DÜNYADA HER YIL 10 MİLYONA YAKIN İNSAN KANSERDEN ÖLÜYOR

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından verilen istatistiki bilgilere göre, dünyada kanserden her yıl 10 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği belirtildi. Tören alınanda da paylaşılan bilgilerde, kanser ve kanserle mücadele konusunda şu bilgilere yer verildi: ? Bilindiği gibi kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü hücrelere denir. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Dünyada her yıl kansere bağlı 10 milyona yakın ölüm gerçekleşmekte ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu sayının 14 milyona (yılda) yükselmesi beklenmektedir.

Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında tütüne bağlı kanserler önemini korumakla beraber, akciğer ve prostat kanseri ağırlığını korumaktadır. Kadınlarda en sık görülenler ise meme ve tiroid kanseridir. Yaygın kanser türlerinin en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilir. 

KANSERDE HASTALAR HASTANEYE GEÇ BAŞVURUYOR?

Kanser, hastanın hastaneye geç başvurması nedeniyle çoğunlukla geç tanı konan bir hastalık grubudur. Oysa erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Kanser taraması, kanser belirtisi ve şikâyetleri olmadan önce kanseri saptamaya yönelik olarak yapılan muayene, görüntü ve laboratuvar işlemlerini içermektedir. Sağlık Bakanlığımız meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserine yönelik 3 ayrı tarama programını yürütmektedir. Bu taramalar kapsamında; 40-69 yaş arası tüm kadınlara Meme Kanseri taraması için 2 yılda bir tekrarlanan mamografi çekimi,

30-65 yaş arası tüm kadınlara rahim ağzı kanserine yönelik olarak 5 yılda bir tekrarlanan HPV DNA testi, 50-70 yaş arası tüm kadınlara ve erkeklere Bağırsak Kanseri taraması için 2 yılda bir tekrarlanan GGK testi ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Sağlık Bakanlığımızın ?Sağlıkta Dönüşüm Programı? ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. İlimizde de bu kapsamda hizmet veren bir KETEM ve bir mobil mamografi aracımız mevcuttur. Sağlık taramalarınızı Aile Sağlığı Merkezleri´ne, Toplum Sağlığı Merkezleri/ İlçe Sağlık Müdürlükleri´ne ve KETEM´e (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) başvurarak kolayca yaptırabilirsiniz.?