BU MESLEĞE 40 YILINI VERDİ

Kendisi İşletme Fakültesi mezunu olan 60 yaşındaki bakırcı ustası Abdurrahman Karaca 40 yıldan beri bakırcılık mesleği ile uğraşıyor.

Tarih: 07.05.2023 17:20
BU MESLEĞE 40 YILINI VERDİ

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU

Yıllara meydana okuyan bakırcı ustası Abdurrahman Karaca, çırak bulmakta zorlanırken mesleklerini devam ettirecek çırakları yetiştirememekten şikâyetçi oldu. 

Şimdiki gençlerin heybeden geçinmeye çalıştığını ifade eden 60 yaşındaki bakırcı ustası Abdurrahman Karaca, gençlerin rahatlığa ve hazırcılığa alıştığını söyledi.

Karaca,”  Eskiden bakırcılık mesleğine rağbet vardı. Ben işletme fakültesi mezunuyum 40 yıldan beri bu işle uğraşıyorum gün geçtikçe çırak bulmak zor oldu. Şimdiki gençlerimiz heybeden geçinmeye çalışıyorlar. Oturduğun yerde masa başı istiyorlar. Bakırcılar çarşısında bir elin parmaklarının sayısını geçmez 3 ve ya 4 tane kalaycı ustası kaldı. Eski nazaran bakıra dönüş oldu ancak imalat çok azaldı bakır fiyatların da pahalı olduğunu ifade edebilirim. Bakır kilosu 300 TL’den satışa sunuluyor. Cezve 10 TL’den başlayıp 300TL’ye kadar satışı yapılırken fincan takımı 450 TL’den başlayıp 850TL’ye kadar satışa sunuluyor. Eskiden çocuklar, küçük yaşta bir ustanın yanına çırak olarak verilir iş öğrenmesi sağlanırdı. Ustanın çekirdekten yetişmesi gerekir ancak mesleki eğitim merkezleri dışında iş eğitimi alan çocuklarımız kalmadı birçok iş kolunda yetiştirilecek eleman bulunamıyor. 10 yıl sonra çırak yetişmezse meslek kaybolur. İlerleyen yıllarda kalifiye eleman bulmak zorlaşır. Şuan esnaflarımız bunun eksikliğini yaşıyor. Bakırda pişen yemek daha lezzetli oluyor. Özellikle baklagilleri pişirirken çıkan asit bakır, kapta yok oluyor. Bakır asidi çekiyor ve yemeğe lezzet katıyor; ancak bakır kapların mutlaka kalaylı olması lazım. Kalayı giden bakırı zarar vermeden tekrar kalaylatmak gerekiyor"