BU ŞEKİLDE Mİ KÜLTÜR ŞEHRİ OLUYORUZ?

Erzurum’daki tarihi çeşmeleri yıllara ve yapılaşmaya meydan okurken, ayakta kalmayı başaranlarından bazıları da bakımsızlıkla karşı karşıya. Kimi semtlerde çöplere mekân oluyorlar kimi semtlerde de malzeme deposu.

Tarih: 05.06.2023 19:31
BU ŞEKİLDE Mİ KÜLTÜR ŞEHRİ OLUYORUZ?

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT

Tarihi çeşmeler, yıkık dökük bir halde olması bakımsız görüntüsüyle dikkat çekiyor. 

Erzurum’daki vatandaşlar tarihi çeşmelerin bakımsızlığı nedeniyle su akmayan çeşmenin restore edilerek yeniden hizmete kazandırılması gerektiğini söylediler. 

Vatandaşlar,” Tarihi çeşmelerin kirli haliyle Erzurum’un tarihsel dokusuna yakışmayan bir görüntü oluştururken bazı çeşmelerden su akmıyor. Erzurum’u önde gelen yöneticileri Erzurum’un artık bir kültür şehri olduğunu ifade ediyorlar. Tarihi çeşmelere bile sahip çıkılmıyor böylemi kültür şehri olacağız.  Tarihî çeşmeler suya hasret durumda. Çeşmelerden su akmamasına bir vatandaş olarak tepki gösteriyorum. Çeşme adeta kaderine terk edildi. Bakımsızlık nedeniyle şu anda durumu içler acısı. Bu çeşme, mahallemizin simgelerinden biriydi. Biz vatandaşlar olarak çeşmelerin restore edilmesini, yeniden hizmete açılmasını istiyoruz. Burası turizm merkezi durumunda olduğu söyleniyor.   Bu çeşmelere ciddi bir bakım gerekir. Bu eserlere sahip çıkılması gerekir. Yerli turistlerin uğrak noktası olan bu çeşmelerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerekir.  Bakımsızlıktan dolayı çeşmenin suları kurudu şu an bir damla bile su akmaz oldu. Hem suların kuruması hem de kendini bilmez kişilerin çeşme duvarlarına yazdığı yazılardan dolayı çeşme tamamen kullanılamaz hale geldi. Bizleri bu tür eski yapılan korunmasını ve gerekli bakımlarının yapılmasını istiyoruz. Durumları felaket görülüyor. Buraya bir tabela yapılsa bu çeşmelerin tarihi ile alakalı daha güzel olur ve en azından biz de bilgileniriz. Çeşme ilgili talebimizin yerine getirilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Restore edilerek bölgeye kazandırılacak olan çeşmeyle hep birlikte tarihimize sahip çıkalım”