Bu sene kurbanlarda yüzde 80-100 artış olacak!

Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım: “Geçen sene 50 bin TL’ye alınan bir kurbanlığın, bugünkü fiyatı 80-90 bin TL arasında değişiyor.”

Tarih: 23.04.2024 14:34 Güncelleme: 23.04.2024 15:07
Bu sene kurbanlarda yüzde 80-100 artış olacak!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Ramazan Bayramı’nın sona ermesinin ardından vatandaşlarda Kurban Bayramı sinyali yanmaya başladı. Kurban Bayramı’na hatırı sayılır bir süre olmasına rağmen piyasalar şekillenmeye başlıyor. 

Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, 2024 kurban piyasası hakkında ki görüşlerini bildirdi. 

“BÜYÜKBAŞLAR 60 BİN TL’DEN SATIŞA ÇIKACAK”

“Bu sene ki kurbanlık fiyatlarında ki öngörümüz şu yönde: geçen yıla oranla yüzde 80-100 arası bir artış olacak” şeklinde açıklamalarına başlayan Yıldırım:

“Geçen sene 50 bin TL’ye alınan bir kurbanlığın, bugünkü fiyatı 80-90 bin TL arasında değişiyor. Fiyatlar bu şekilde seyrediyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları 60 bin TL’den başlayıp 350 bin TL’ye kadar çıkabilmekte. Küçükbaş hayvanlarda ise 12 bin TL’den başlayıp 16 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Şu an ki piyasa şartları bu şekilde. İlerleyen günlerde piyasa ne şekilde olur kestiremiyoruz. Çünkü gerçekten şu anda piyasa da aşırı derece de bir dalgalanma söz konusu. Hem enflasyon hem ekonomi hem de hayvan girdi maliyetlerinin değişkenlik göstermesi fiyatları da etkileyebiliyor. Şu anki fiyatlar tam olarak bu şekilde. Önümüzde ki günlerde fiyatlar tam olarak netlik kazanacaktır” dedi. 

“EKONOMİK ŞARTLAR FİYATLARI CİDDİ BİR ŞEKİLDE ETKİLİYOR”

“Bu durumun en büyük nedenleri girdi maliyetlerinin artmasıdır. Bundan daha büyük bir etkenden bahsedecek olursak ülkede ki ekonomik şartlar bu fiyatları çok ciddi şekilde etkiliyor. Hayvan fiyatları bu kadar artmış görünüyor tabi ancak üretici bu durumdan kâr etmiyor. Çünkü bakıcı, yem, kiralar vb. her ne varsa 2 katına 3 katına çıkıyor. Tabi bu sadece hayvancılıkta değil, ülke genelinde tüm her şeyde yüzde 100’e kadar zam gelebiliyor. Doğal olarak bu da bizim fiyatımıza yansıyor.” 

Son olarak, “Hayvan fiyatlarına baktığımız zaman piyasa da ki diğer sektörlerden daha aşağı seviyede olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuşan Başkan Yıldırım, hayvancılığın diğer sektörlerden daha piyasaya uygun olduğunu iddia etti.