Bu yıl evler ısınmayacak!

Apartman ısı yalıtımı dış cephe mantolama fiyatları büyük zam yedi.

Tarih: 16.11.2023 16:59
Bu yıl evler ısınmayacak!

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Apartman dairelerinde oturan vatandaşlar için kış ayları gelmeden mantolama fiyatlarını araştırmaya başlarken birçok dairelerde oturan vatandaşların mantolama fiyatlarının pahalı olduğu için yaptırmama kararı aldı.

Mantolama fiyatlarının dudak uçuklattığını ifade eden Alçı Sıva Boyacılar Esnaf Odası  Başkanı Kenan Gerez, bir dairenin mantolama fiyatının 70 bin ile 100 bin TL arasında değişen fiyatlarla yapıldığını söyledi.

kenan gerez

Gerez,” Her geçen yıl mantolama fiyatlarında artış yaşanıyor. Bu yıl daire mantolama işlerinde düşüklük yaşanıyor. Bir dairenin mantolama fiyatının 70 bin ile 100 bin TL arasında değişen fiyatlarla yapıl Kış aylarına girilmesine oldukça az bir zaman kalmışken çok sayıda vatandaş apartman mantolama fiyatlarına ilişkin araştırmalar yapıyor. Çok sayıda kişiyi ilgilendiren bu konuda gelen zamlar ise dudakları uçuklatıyor.  Özellikle eski tip ısıya karşı dayanıklı mantolama ya da yalıtımı bulunmayan apartmanlarda oturan kişiler, kış aylarının gelişi ile birlikte doğalgaz faturalarını düşünmeye başladı. Soğuk kış günlerinde ısınması zor olan evlerde doğalgaz masrafları büyük ölçüde artar. Daha sonraları gelen zamlar ile birlikte ise bir evin ısınması için harcanan maliyetler büyük ölçekli olarak arttı.”

Mantolama yaptırmanın faydaları 

Yapılar, normal koşullarda hangi inşa tipi ile üretilmiş olursa olsun, ısının korunması ile ilgili niteliklere sahip olmazlar. Yapının inşa süreci tamamlandıktan sonra, ya teslimden önce ya da sonrasında yapı yalıtılmaz ise ısı kaybı kaçınılmazdır. Betonarme yapılarda ve diğer tüm yapılarda kullanılan materyal ısıyı koruyucu özelliklere sahip değildir. Mevcut yalıtımsız şartlarda harcanan enerjinin yüzde 80’e kadar azaltılması mantolama ile mümkün olabilmektedir. Her ay harcadığınız elektrik veya doğalgaz enerjisi maliyetlerini hesap ederseniz, esasında ne kadar büyük karlılığa ulaşacağınızı kolayca görebilirsiniz. Mantolama uygulamalarında doğru işçilik ve malzeme kullanılması durumunda uygulamanın bir ömründen söz edilmez. Nitelikli biçimde yapılan yalıtım, on yıllarca ilk günkü formunu korur. Bu sayede bir kez yapılacak yatırım, uzun süre efektif olacak ve size kar ettirmeye devam ettirecektir. Isı yalıtımı yapılırken kullanılan materyallerin neredeyse hiç birisi doğa ile olumsuz biçimde etkileşime girmez. Özellikle mineral yünler bütünüyle organik materyallerdir ve üretimlerinden kullanımlarına kadar hiç bir safhada olumsuzluk arz etmezler. Uygulamalarda kullanılan yapı kimyasalları ise sağladıkları enerji tasarrufu dikkate alındığından neredeyse hiç bir zararlı etkiye sahip olmadıkları söylenebilecek ürünlerdir. Enerji Verimlilik Yasası kapsamında, yapıların enerji kimlik belgesine sahip olmaları ve sahip oldukları belgede, en az “C” değerinde yer almaları gerekir. Buna göre eğer mantolama yaptırmadıysanız, yapınızın enerji kimlik belgesi alabilmesi mümkün olmayacaktır. Nitelikli uygulamaları tercih ederek, yapınızı bir an evvel yalıtmalısınız.