buğday fiyatları yükseldi

Kremlin, Moskova'nın Karadeniz tahıl ihracatı anlaşmasına katılımını resmen durdurduğunu söyledi. Ardından buğday fiyatları yükseldi.

Tarih: 18.07.2023 14:35 Güncelleme: 18.07.2023 14:44
buğday fiyatları  yükseldi

Ticaret verilerine göre, Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl ihracatına yönelik BM tarafından kolaylaştırılan ve Karadeniz inisiyatifi olarak bilinen düzenlemeye katılımını durdurduğunu açıklamasının ardından buğday fiyatları yükseldi.

Chicago Ticaret Borsası'ndaki Ağustos vadeli işlemleri, haberin yayınlanmasından birkaç dakika sonra yüzde 4,24 artışla kile başına 6,89 dolara yükseldi. Artış daha sonra biraz azaldı ve vadeli işlemler 11:30 GMT civarında yüzde 2,9 arttı. Mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri de artışlar kaydetti.

Pazartesi günü erken saatlerde Moskova, Ankara, Kiev ve BM sekreterliğine, gemilerin Ukrayna tahılını Karadeniz limanlarından ihraç etmesi için güvenli bir ticaret koridoru garanti eden anlaşmayı uzatmayı reddettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov'a göre, ilgili tüm taraflar daha önce kararlaştırılan adımları uyguladığında Rusya anlaşmaya geri dönecek.BM ve Türkiye'nin aracılık ettiği ve Temmuz 2022'de imzalanan anlaşma, o zamandan beri defalarca uzatıldı ve 18 Temmuz'da sona eriyor. Batılı yaptırımlar, kısıtlamalar nedeniyle sorunlarla karşılaştı.Mutabakat muhtırası, diğer şeylerin yanı sıra, Rusya'nın en büyük tarım kredi kuruluşu Rosselkhozbank'ın SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanması ve Rus kargo sigortası ve lojistiği için sorun oluşturan Batı yaptırımlarının kaldırılması çağrısında bulundu. Ancak Rusya'nın anlaşmadan çıkarları konusunda ilerleme kaydedilmedi.

Rusya, talepleri karşılanmadıkça tahıl anlaşmasında kalmak için hiçbir nedeni olmadığı konusunda defalarca uyardı. HABER MERKEZİ