BUNA BİRİLERİ “DUR” DESİN

Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Kazım Karabekir mahallesinde boş alana atılan bozuk büro sandalyeler görüntü kirliliği oluşturuyor.

Tarih: 11.01.2024 12:40
BUNA BİRİLERİ “DUR” DESİN

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Yetkilileri söz konusu çirkin görüntülere müdahale etmeleri gerektiğini ifade eden vatandaşlar,  buna birilerinin “dur” demesi gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar,” Boş alana atılan bozuk büro sandalyeler görüntü kirliliğine yol açtığı gibi hiç kimse bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmıyor.  Erzurum’un en önemli yerleri başta olmak üzere insanları rahatsız edecek ölçüde estetik anlayıştan malzemeleriyle donatılması yaşanan keyfiliktir. Kötü görüntü ve çevre kirliliği oluşturmasının yanı sıra zamanla içeriğinde bulunan tehlikeli maddeler ile de insan sağlığı için tehlike oluşturabiliyor. Denetimsizlik sonucu,  hoş olmayan boş alan bırakılmamış bu sandalyeler görüntü kirliliği arz ediyor. Buna birilerinin “dur” demesi gerekiyor. Belediye görüntü kirliliğini önlemek için vatandaştan çevre temizlik vergisi alıyor ama kirliliği kendisi yaratıyor.   Boş alanda aylarca alınmayan bu sandalyelerin biran önce toplaması gerekir. Bu görüntü turizm kenti olma yolunda ilerleyen Erzurum için hiç yakışmıyor. Yetkililer bu durumu yeniden gözden geçirerek gerekli olan tedbirleri almalılar. Yetkilileri söz konusu çirkin görüntülere müdahale etmeleri gerekir.”

Görüntü kirliliği nedir?

 Görüntü kirliliği sorusuna verilebilecek en kapsamlı cevap şöyle olabilir;  Görüntü kirliliği çoğunlukla insanlar tarafından oluşturulan büyük bir çevresel sorundur. Bu kirlilik görsel açıdan rahatsız edici ve canlılar için zararlı olan çevresel görüntüleri ifade ediyor. Bu kirli görüntüler arasında düzensiz oluşan yapılar, reklam panoları, gereksiz kullanılan aydınlatma sistemleri, gereğinden fazla olan reklam panoları, trafik, endüstriyel tesisler ve birçok teknolojik cihaz ve sistemler bulunabiliyor. Görüntü kirliliği birbirinden kötü sorunlara yol açabilir, canlı sağlığını olumsuz etkileyebilir, doğal peyzajı bozabilir ve insanların gündelik hayatını kötü etkileyebilir. Görüntü kirliliği, doğal veya yapay bir şekilde oluşan görsel nesnelerin canlılar üzerinde negatif etkilerini anlatan bir terimdir.  Bu kirlilik aslında estetik açıdan oluşan bir sorundur ve insan faaliyetleri neticesinde ortaya çıkıyor. Sanayileşme ve şehirleşme gibi faktörlerin bu konuda büyük bir etkisi olsa da gün geçtikçe gelişen teknolojinin de görüntü kirliliğine birçok olumsuz katkısı bulunuyor.  Bu sebepler çevrede yer alan nesnelerin sayısının ve büyüklüğünün artmasına neden oluyor