Büyük balık yerini küçük balığa bıraktı

Balık sezonun geçtiğimiz Eylül ayında açılmasıyla birlikte ilk mahsul genellikle büyük balık üzerindeydi. Sezon başında Palamut bolluğu yaşanırken, havaların soğumasıyla birlikte büyük balık yerini küçük balığa bıraktı.

Tarih: 08.12.2022 12:29
Büyük balık yerini küçük balığa bıraktı

Talha KOCA

Eylül ayının 1’i ile 15’i arasında kalkan av yasağı ile birlikte balık sezonu açılmıştı. Açılan sezon ile birlikte ilk mahsullerde büyük balıklara bolca rastlanıyordu. Balıkçıların “Vira Bismillah” diyerek açtığı sezonda Palamut yoğunluğu görülmüştü. Sezon başında sıklıkla Palamut gibi iri balıklar yakalanırken, Aralık ayı itibariyle balıkçı tezgahlarında Palamut yerini Hamsi ve Çinekop gibi küçük balıklara bıraktı. Erzurum’da diğer kıyı illerinden getirilen balıklar tezgahlarda yerini aldı. Tezgahlarda yerini alan Hamside bolluk yaşandığı nerdeyse her köşe başında yer alan balıkçı tezgahlarından anlaşılmakta.

HAMSİ FİYATLARI DÜŞTÜ

Sezon açıldığında 80 liradan satılan Hamsi, Palamut gibi büyük balıkların azalmasıyla, denizlerde çoğalarak 50 ile 30 Liraya kadar düştü. Balık satıcılarının Hamsi fiyatlarında ki düşüşün sebebinin Palamut gibi iri balıkların döneminin sona ermesinin olduğunu söyledi. Balıkçı Mehmet Reis “Palamut döneminde denizde yer alan küçük balıkları yiyerek gelişen bir balık cinsi. Bir nevi piranaya da benzetebiliriz. Palamut dönemi bitmesine rağmen halen daha küçük balıklara etki ediyor. İlerleyen zamanlarda denizlerden çekilmesiyle birlikte küçük balıklarda fiyatların daha da gerileyeceğini tahmin ediyoruz.” dedi. 

DADAŞLAR KÜÇÜK BALIK SEVİYOR

Başlayan balık sezonun Erzurum’da da yüzünü göstermesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan balıklar arasında en çok satılan balık cinsi her yıl olduğu gibi Hamsi oldu. Balık satıcılarının yaptığı açıklamalarda “Erzurum halkı balık olarak Hamsiyi çok tüketmekte. Sezonun başında Hamsi pek fazla değildi. Getirttiğimiz Hamsi geldiği gün satılıyordu. Her gelen Hamsiyi soruyordu. Av yasağının kalkmasıyla başlayan avlanmalarda da pek fazla yakalanmasa da şuan da bolca getirtebiliyoruz. Günlük ortalama 100 kilo ve üzerinde Hamsi satışı gerçekleştiriyoruz. Satışlardan da anlaşılacağı üzere Erzurum Halkı Hamsiye bayılıyor.” ifadelerine yer verdiler. Balık almak için tezgah başına toplanan vatandaşlardan Yunus Oker, en sevdiği balık cinsinin Hamsi ve Çinekop gibi küçük balıklar olduğu belirterek “Balık ürünleriyle pek aram yoktur. Ancak Hamsiye bayılıyorum. Büyük balıklar pek lezzetli gelmiyor. Balık çeşitlerinden sadece Hamsi ve Çinekopu tüketiyorum. Ancak özellikle Hamsiye bayılıyorum. Sezonun başında pek bulamadım. Ancak şimdi yaşanan Hamsi bolluğu sayesinde hafta 2 veya 3 kere soframızda yer alıyor.” dedi.