Büyükşehirden Büyük destek

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Engelli Akülü Araç ve Bakım Merkezi hizmette sınır tanımıyor.

Tarih: 18.11.2023 17:27 Güncelleme: 20.11.2023 13:44
Büyükşehirden Büyük destek

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Sağlık alanında bir noksanlık ya da kaza sonucu meydana gelen ve normal sayılabilecek bir insana oranla bir işi yapabilme yeteneği az olan bireylere maddi manevi her türlü destek Erzurum Büyükşehir Belediyesi Aile ve Engelli Hizmetleri Koordinasyon Merkezi tarafından veriliyor.

Konu hakkında Günebakış Gazetesinin sorularını yanıtlayan Aile ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Mahmut Temel, “ 2019 yılında hizmete açılan merkezimiz tüm engel grubunda var olan arkadaşlarımıza hizmet veriyor” ifadelerini kullandı. 

Engelli vatandaşlar için neler yapılıyor?

Temel, “2019 yılında hizmete açılana merkezimiz tüm engel grubunda var olan arkadaşlarımıza hizmet vermektedir. Yaş aralığı olarak Minimum 25 yaş maksimum 60 yaş aralığında olan engelli bireyler, hafta içi her gün sabah ve öğlen olmak üzere mesleki kurslar, eğitim kursları ve hobi kurslarında tamamen ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor". 

Hangi alanlarda kurslar veriyorsunuz?

“Merkezimizde verilen kurslara bireylerin ulaşımı servislerle sağlanıyor. Aktif olarak da şu anda 17 farklı branş var ve bunlar; görme engelliler için Kur’an-ı Kerim kursları, engelli bireyler için Kur’an-ı Kerim kursları, işaret dili, okuma yazma kursu, üç farklı branşta spor kursları, kuaförlük kursu, ahşap yapma, bilgisayar ve fotoğrafçılık gibi kurslardır. Bu hususta benimsenen amaç, hem onlara meslek edindirecek hem de onları sosyalleştirecek kursları ücretsiz vermektir”.

Kurs dışında farklı faaliyetler oluyor mu?

“Tüm bu kursların yanında bir de çeşitli kültürel etkinlikler veya bilgi yarışmaları da yaptırıyoruz.  Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan İşaret diliyle bilgi yarışması gerçekleştirdik ve bütün sorularla cevaplar her şey işaret dili üzerine kuruldu. Görme engelli bireyler içinde işaret dili eğitimleri verilerek onlara da işaret dilini öğrettik öyle ki görmediği bir işareti yapmaya başlayanlar oldu”. 

Bireysel eğitimler oluyor mu?

“Bireysel eğitimlerimiz elbette var özellikle ağır düzeyde olup grup eğitimine uygun olmayan ağır otizmli olanlarda haftanın bir günü birebir eğitim veriliyor. Eğitimlerde genellikle serbest çalışıyorlar Resim yapmak gibi. Okuma yazma öğretmeye çalışıyoruz ve gelişimlerinde çok ciddi bir ilerleme kat ediyorlar özellikle Konuşmalarında yürümelerinde daha fazla ilerleme kat ediyorlar ve bu anlamda ailelerden de çok güzel geri dönüşler alıyoruz”. 

Merkez dışında farklı alanlarda etkinlikler oluyor mu?

“Bu anlamda müze gezileri ve kültürel geziler yaptırıyoruz. Yine binanın arka bahçesinde onlar için hobi bahçesi yaptık ve burada hem onlara ekip biçmeyi öğreterek tarım terapisi yaptırıyoruz ki bu sayede hem toprakla uğraşmayı öğrendiler hem de bahçelendirmeyi sıfır atık projesiyle yaptığımız için sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda farkındalık kazandılar. Bunun dışında Yazın açık hava sinema etkinliklerimiz ve büyükşehir Belediye Başkanımızın da katkılarıyla Palandöken’de bir kamp düzenliyoruz, yine piknik organizasyonları, ses yarışmaları gibi sosyal organizasyonlarla onların sosyal yönlerine katkı sağlayacak çalışmalar yapıyoruz”. 

2019 yılından itibaren kaç engelli buradan faydalandı?

“TUİK verilerine göre Erzurum’da bulunan engelli sayısı ilçelerle birlikte 50 bin olup bunun yaklaşık 12 bini merkezdedir. Biz bu 12 bin engelli bireyin 10 binine Büyükşehir belediyesi olarak bir şekilde ulaştık. Sadece kurs merkezi olarak yardımlarda bulunmuyoruz ulaşım olsun, doğalgazı olsun bunlara da destekler veriliyor ve bunları toplayınca merkezde bulunan engelli bireylerin hemen hemen hepsinin bu merkezden faydalandığını söylemek mümkün. Merkezde farklı kişi olarak yani 4 yıldır devam edenlerin yanında bir de zamanında gelip buradan faydalanmış ama sonradan okul değiştirerek başka yere gidenlerin sayısı da 2 bine yakın. 2 bin farklı öğrencimiz burada sunmuş olduğum hizmetlerden faydalanmışlardır. Bu süreç boyunca da 170’e yakın farklı branşlarda kurs açmışızdır. Branşlarımızda kurs modülleri adı altında milli eğitim destekli açılan kurslardır ve eğitmenleri halk eğitim görevlendiriyor. Kurs malzemelerini Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz ve öğrencilerden hiçbir şekilde ücret alınmıyor bunun yanında kurs bitimlerinde sertifika veriliyor. Özellikle kuaförlük ve bilgisayar teknikerliği gibi meslek kurslarından mezun olduktan sonra istihdamına katkı sağladığımız öğrencilerimiz de oldu”. 

Burada verilen eğitimler sonrasında iş sahasına atılan oluyor mu?

“İstihdama yönelik İŞKUR’la bizim bir protokolümüzün mevcut olduğunu ve yine özel sektörde yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu olduğunu söyleyebilirim ve Engelli çalıştırma zorunluluğu olup da boş engelli kontenjanı olan özel sektördeki firmalar da buradan eğitim alan öğrencilerimize öncelik tanıyorlar ve istihdama katkı sağlıyorlar”.