Buzağı desteği üreme parametresi değişti

Değişen buzağı desteği üreme parametresine göre; ilk gebelik sınırı 18 aydan 23 aya çıkarıldı. İneğin doğum yaptıktan sonra gebe kalma süresi 6 aydan 11 aya çıkarıldı.

Tarih: 05.08.2022 10:09
Buzağı desteği üreme parametresi değişti

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orrman Müdürlüğü, Buzağı desteği üreme parametresinin değiştiğini duyurdu. Açıklamada, '' İlk gebelik sınırı 18 aydan 23 aya çıkarıldı. İneğin doğum yaptıktan sonra gebe kalma süresi 6 aydan 11 aya çıkarıldı.'' denildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Düveleriniz 18 ayından önce gebe kalması gerekiyordu, bu süre 23 ay olarak değişti. Doğum yapan bir ineğiniz 6 ay içinde gebe kalmazsa destek alamıyordu bu sürede 11 ay olarak değiştirildi. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun" denildi.

ÜREME PARAMETRESİ NEDİR?

Buzağı desteklemelerinde büyük oranda hak kaybına sebebiyet verdiği iddia edilen üreme parametresi, iki buzağı arası 450 gün ve ilk doğum yaşı 810 gün kuralı olarak biliniyor. Üreme parametresi tutmadığı için Erzurum genelinde de on binlerce buzağının destek dışı kaldığı biliniyor. Hem Erzurum'da hem de Ülke genelinde her 3 buzağıdan birinin destek alamaz duruma geldiği ifade ediliyor. Hayvan başına verimi etkileyen faktörler arasında da gösteriliyor. İneklerde süt verimini etkileyen faktörleri; ırk, yaş, canlı ağırlık, laktasyon dönemi, günlük sağım sayısı, kızgınlık, beslenme, çevre ısısı, buzağılama mevsimi, kuruda kalma süresi, hastalıklar ve egzersiz olarak sayıyorlar.