BUZAĞILARDA YANLIŞ BİBERON KULLANIMI

Buzağılarda hayvan sahipleri mama içirirken kullanılan biberonların yanlış kullanımından dolayı buzağı kayıplarına neden oluyor.

Tarih: 20.09.2023 21:38 Güncelleme: 20.09.2023 21:47
BUZAĞILARDA YANLIŞ BİBERON KULLANIMI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Buzağılara biberon ile ağız sütü içirmek şu anda yapılan en önemli yanlışların başında geldiğini ifade eden Veteriner Hekim Ahmet Buğra Bayhan, buzağılara mama yedirirken kesinlikle alt çene ve dilin tutulmaması gerektiğini söyledi.

Bayhan,” Buzağı maması, anne sütü yerine buzağılara verilebilir. Bu mamalar toz şeklinde olduğundan dolayı ılık su yardımıyla eritilerek ılık olarak buzağıya verilir. Piyasadaki çiğ süt fiyatları düşünüldüğünde buzağı mamaları daha ekonomik bir kullanım sağlar.”

“Buzağı bakımı ve beslenmesi oldukça önemli”

Bayhan,” Gelecekte verimli bir inek olabilmesi için buzağı bakımı ve beslenmesi oldukça önemlidir. Doğru ve özenli beslenmeyen buzağılar, öksürük ve ishal vakaları ile verimliliklerini kaybedebilir. Böylelikle çiftliğin devamlılığı zarar görebilir. Ağız sütünün biberonla içirilmesinde ikinci problem “sabırsızlık” olarak karşımıza çıkıyor.  İlk seferinde buzağılara 4 litre ağız sütünün içirilmesini öneriyoruz.   Buzağılara ağız sütü, süt veya buzağı maması içirirken kullanılan biberonların yanlış kullanımı yüzünden ne yazık ki, buzağı kayıplarıyla karşılaşıyoruz. Buzağılara biberon ile ağız sütü içirmek şu anda yapılan en önemli yanlışların başında gelmektedir.  “

"Buzağı kayıpları yaşamayalım"

Bayhan,” Tekniği açısından; hayvanlara bir şey içirirken kesinlikle alt çene ve dilin tutulmaması gerektiğini bilmeliyiz.  Buzağı olsun ya da ergin olsun bu kural tüm hayvanlar için geçerlidir. Alt çenesi ve dili tutulan hayvan verilen sıvıyı yutamaz, akciğere kaçar. Biberonların dışarıdan görünmeyen iç yüzeyleri ve özellikle vidalı kısımları temizlik yönünden ihmale ve dolayısıyla tehlikeli bir duruma yol açmaktadır.  Biberon hataları yüzünden buzağı kayıpları yaşamayalım.  Bu konuda dikkatli davranalım.”