C Vitamini Deposu Tezgahlarda Yerini Aldı

Kışın sevilen meyvelerinden C vitamini deposu mandalina, tezgahlarda yerini aldı. Kış aylarında soğuk algınlığı ve nezleye iyi geldiği uzmanlar tarafından açıklanan meyvenin fiyatı sezonunun başında cep yakıyor.

Tarih: 27.10.2022 11:48
C Vitamini Deposu Tezgahlarda Yerini Aldı

Talha KOCA

Erzurum’da kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte mevsimin vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan mandalina, tezgahlarda yerini aldı. Kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığından korunmak için bolca tüketilen meyve bu yılda kar yağmadan hasat edilip, satışına başlandı. Erzurum’da marketlerde ve her köşe başında yer alan seyyar tezgahlarda sıklıkla karşılaştığımız kış meyvesi mandalina fiyatları da geçen seneye oranla yüzde elliye yakın zamlı bir şekilde satılmakta. Pazara daha fazla mal inmesi durumunda mandalina fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirten manav işletmecileri şuan da satılan mandalinanın sezonun yeni açılmasından ötürü ve ilk hasat olduğu için pahalı olduğunu belirtti.

MANDALİNANIN FAYDALARI

Kış aylarında bolca tüketilen C vitamini deposu mandalina aynı zamanda A, C, B1, B2, B3, B9, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum maddelerini de içerisinde barındıran bir sağlık ve vitamin deposudur. Zorlu geçen dondurucu Erzurum soğuğunda rekor satışlara ulaşan mandalina uzmanlar tarafından da soğuk algınlığı, nezle, grip ve benzeri kış aylarında sıklıkla karşılaşılan hastalıklara iyi geldiği açıklanmakta. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren kış meyvesi yeni hücrelerin oluşumunu da destekliyor. Kanser hastalığına kalkan olan ve yüksek kan basıncını önleyen bu meyve yapılan çalışmalar sonucu obezite sorunu yaşayan kişiler de iştah kontrolüne katkıda bulunarak kalori alımını azaltıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda kemik erimesine karşı da etkili olduğu söylenen bu meyve yaraların daha hızlı iyileşmesine de katkı sağlıyor. Aynı zamanda kontrollü bir şekilde tüketildiğinde göz hastalıklarını geciktiren bu meyve kan şekeri dalgalanmalarına karşı etkili olup, besinlerden alınan derimin vücuttaki emilimini artırıyor.

KABUĞUN ALTINDAKİ BEYAZ LİFLERİ ATMAYIN!

Mandalina kabuğunu soyduktan sonra altında yer alan beyaz liflerin selülozik madde bakımından zengin olduğu için sindirim sisteminin daha etkili ve aktif çalışmasında büyük rol oynuyor. Aynı zamanda bu beyaz lifler içerisinde bulundurdukları pektin ve diyet lifinin bir bileşeni olduğu için uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda kolesterolün düşürülmesine yardımcı olup kan şekerinin dengelendiği söylendi.