ÇAĞ KEBAPÇILAR DAHA ÇOK KAR ETME PEŞİNDE

Erzurum’daki küçükbaş hayvan varlığı hayvan sayısı Doğu Anadolu’ya hepsine yetecek kadar.

Tarih: 24.09.2023 18:50
ÇAĞ KEBAPÇILAR DAHA ÇOK KAR ETME PEŞİNDE

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Erzurum’da küçükbaş hayvan sayısında düşüklük yaşanması konusunda açıklamalarda bulunan Erzurum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, Erzurum’daki tüketilen çağ kebaptaki karkas yeterlilik konusunda kesinlikle fazlalığı olduğunu söyledi.

Akpunar,”   Şehirdeki yeni iş yeri sahası açmakla bitmiyor. Kırsalda mevcut olan yetiştiricilerimizin sosyal faaliyetlerini sosyal yaşam düzenlerini çağdaş bir yaşam uyarlayıp sağlamamız gerekir. Gıda insan hayatında vazgeçilemez terk edileme ve hataya müsaade edilmemesi gereken bir kondur. Biz İthal et ülke olarak başka ülkelerden yapabiliriz. Bu konu halk dilinde ve medyada konuşulan bir kondur. Bu konun konuşlanması bile bardağın boş tarafından bakılması gibidir. Erzurum’a küçükbaş karkas niye getiriliyor? Yokluktan mı yoksa mevsimsel sorunlardan dolayı getiriliyor. Piyasada dengemi kuruluyor bizim lokantalarımızda çağ kebapta kullanılan küçükbaş işletmecileri daha mı ucuza alıyor? Bunu böyle baktığımız zaman küçükbaş sayımız Erzurum’daki tüketilen çağ kebaptaki karkas yeterlilik konusunda kesinlikle fazlalığımız var. Erzurum’daki küçükbaş hayvan varlığımız Hayvan sayımız Doğu Anadolu’ya hepsine yetecek kadardır. Bunu vatandaş söylerken sadece küçükbaş ve çağ kebapla ilgili koyun varlığı ile endişesi var. Ticaretle mikro milliyetçilik öne çıkıyor.”

Büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’de birinci sıradayız

Çağ kebapçılar daha çok kar etme peşinde olduğunu ifade eden Erzurum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, batıdan çağ kebabı için koyun getirmeye gerek olmadığını dile getirdi.

Akpunar,” Bizim hayvanımız durduğu yerde batıdan niye küçük hayvan getirelim düşünülüyor Küçükbaştaki kısmi kısmi getirdiğiniz karkas buradaki geleneksel koyunculuktan dolayı hayvanın gebe kaldığı dönemi göz alınır ise burada küçükbaş hayvan kesim için bulunmayabilir. Doğumların aralıklı bizimle batı ile arasında 3, 4 ay fark olduğu için batıdaki doğmuş veya doğmamış koyunu kesilecek materyali Erzurum’a getirmek doğaldır. Biz büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’de ikinci sıradayız. Büyükbaş besicilik hayvancılık materyali Erzurum’dan gidiyor. Çağ kebapçılar Erzurum’da koyun bulamıyoruz diye serzenişte bulundular bende onlara dedim ki sizin ihtiyaçlarınızı buradan karşılayalım dedim ancak onlar fiyat konusunda bana dediler küçükbaş hayvancılığı batıdan daha çok ucuza alıyorum dediler. Tükettiğimiz et kırmızı et ömrü en kısa hayvan damızlık olmayan hayvandır. Büyükbaş hayvancılıkta öyle değildir. Ben sahada bu işin ticaretindeydim. Başka illerden gelen küçükbaş hayvanın gelmesi küçükbaş hayvan varlığının az olmasından değil İlimizdeki plansızlıktır. Serbest ticarette çağ kebapçılar daha çok kar etme peşinde olduğu için Balıkesir ve Bursa’daki mevsimden dolayı küçükbaştaki fazla hayvanı daha hesaplı alıp kesmesidir. Batıdan çağ kebabı için koyun getirmeye gerek yoktur. Erzurum çağ kebapta tüketilen daha başka il yoktur. Türkiye’de çağ kebabı olduğu için en çok tüketen Erzurum’dur.”