Çamaşır değil dut pestili kurutuyorlar!

Tortum, Narman, Oltu, Olur, İspir ve Uzundere ilçesinde yüksek protein ve B grubu vitamine sahip dut pestilinin İpte kurutulan hali, ilginç görüntüleri beraberinde getiriyor.

Tarih: 10.12.2021 17:56
Çamaşır değil dut pestili kurutuyorlar!

Sinan AYDIN

Erzurum'un Tortum, Narman, Oltu, Olur, İspir ve Uzundere ilçesinde yüksek protein ve B grubu vitamine sahip dut pestilinin yapımı, ilginç görüntüleri beraberinde getiriyor. Yöre halkı, dut pestilini iplere asarak kurutuyor. Bütün hastalıklara şifa olduğu söylenen Dut pestilinin, bir tek ölüyü diriltemediği söyleniyor. Güneşli havalarda ipte çamaşır gibi kurutulan dut pestilinin o ilginç görüntüler bir yana, Dut Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkisi ile aranan lezzetler arasında.

DUT PESTİLİ NASIL YAPILIR?

Taze dutlar kazana konur. Çok az su ile dutlar iki parmak arasında kolay ezilinceye kadar haşlanır. Haşlanan dutlar büyük torba geçirilmiş özel sıkıştırma sandığına alınır. Presleme ile suyu iyice çıkarılır. Elde edilen dut suyu bez süzgeçten geçirilerek büyük bir leğene alınır. Odun ateşi üzerine konulur. Belirli bir yoğunluğa gelene kadar kaynatılır. Daha sonra bir miktar un, su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Kaynayan dut suyundan konularak ılıtılır. Yavaş yavaş kaynayan dut suyuna dökülerek sürekli karıştırılır.

ŞEKER KULLANILMADAN YAPILIR!

Topaklanmaması sağlanır. Hafif ateşte kaynatılarak biraz daha koyulaştırılır. Ocaktan alınır. Elde edilen bu pelte (herle) sıcak bir şekilde özel pestil bezlerinin veya tahtaların üzerine dökülerek ince yayılır. Güneşte kurutulur. Tahta veya bezlerden çekilerek çıkarılır. Pestiller istenilen şekillerde katlanarak pestil demeti haline getirilir. Bu lezzet doğal olarak yetişmiş dutlardan ve şeker kullanılmadan yapılır. Önemli bir besin kaynağıdır. Hem çerezlik olarak genellikle cevizle birlikte tüketilir hem de çeşitli tatlıların yapımında kullanılır.