CAN GÜVENLİĞİ NEREDE?

Rabia Ana Mahallesi’nde ki yıkımı gerçekleşen binalar işçiler ve vatandaşlar tarafından tehlike arz ediyor.

Tarih: 19.07.2023 16:29 Güncelleme: 19.07.2023 16:35
CAN GÜVENLİĞİ NEREDE?

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Erzurum Yakutiye ilçesine bağlı Rabia Ana Mahallesi’nde Narmanlı Cami etrafında ki eski binalar yıkılırken, can güvenliği olmadan çalışan işçiler dikkat çekti. 

Yıkım yapılırken iş sağlığı ve güvenliğinden bahseden uzmanlara rağmen yıkımı gerçekleştiren firmanın çalışanların can güvenliğini hiçe sayması can kayıplarına sebebiyet verebilir. İşçiler için herhangi bir güvenlik önlemi almadan binanın yıkımının devam etmesi, sorumsuzluk göstergesi olmakla birlikte binanın yıkımını gerçekleştiren firmanın vatandaşların da canını hiçe saydığını belirtiyor. Etrafa dağılan enkazların arasında demir parçaları ve çiviler bulunuyor. Yoldan geçenlerin ayaklarına çivi batabilir veya iş makinasından aniden fırlayan taşlar vatandaşların bir yerine çarpabilir. Çalışma yapılan yerin etrafına bariyerlerin koyulması ve çalışanların baretlerle çalışmaları gerekiyor. 

Orada yaşanabilecek herhangi bir can kaybının cezası kime sorulacak? Bu gibi durumları engellemek için mühendislerin ve firmaların daha dikkatli olmaları gerekiyor. En önemlisi de işçilerin bu duruma daha vakıf olmaları gerekiyor. Firmalarda taşeron işçi olarak çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgileri aldıkları tahmin ediliyor. Durum böyle olduğu halde firma bu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili denetimlerini yapmazsa ortaya çıkacak olan olayların tek sorumlusu da firma olabilir.

Söz konusu yerde yapılan çalışma da iş sağlığı ve güvenliğinin politikalarının neredeyse tamamı ihlâl ediliyor. Bu konu da firmaların, işçilerin ve diğer ilgililerin daha dikkatli olması gerekiyor.