Canlı hayvan pazarı ruhsat aldı

Ülkemizin ilk ve tek en modern hayvan pazarı ruhsatlandırıldı

Tarih: 01.01.0001 00:00
Canlı hayvan pazarı ruhsat aldı

Sinan AYDIN

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından 160 bin metrekare alan üzerine yaptırılan Avrupa´nın büyük ve modern canlı hayvan pazarı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırıldı. Büyükşehir Beledye Başkanı Mehmet Sekmen tarafından yaklaşık 100 milyon TL´ye mal edilerek Erzuruma kazandırılan ´Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı´nda, açık kapalı padoklar, yem deposu, hayvan ahırları, çoban evleri, otel ve müzayede salonu bulunuyor. 19 Temmuz 2020 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Hayvan Satış Yerlerinin Ruhsatlandırma ve Denetleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, ülkemizde ilk ve tek olan ?Doğu Anadolu Hayvan Pazarı/Canlı Hayvan Borsası/Hayvan Toplama ve Satış Yeri Ruhsatı´, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar tarafından, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen´e teslim edildi. Yapılan açıklamada, "Ülkemize ve İlimize hayırlı uğurlu olsun" denildi.

/resimler/2020-10/13/1022310566688.jpg

ÇOK MODERN BİR MERKEZ

Türkiye´nin önde gelen hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzurum´da, Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yapılan ve yaklaşık 100 milyon TL´ye mal olan Doğu Anadolu Besi Materyali Toplama Merkezi ve Canlı Hayvan Pazarı, kurban bayramı öncesi üreticilere kapısını açtı. Hayvan pazarında, 2 bin 500 büyükbaş, 2 bin 500 küçükbaş kapasiteli açık ve kapalı padok, 612 büyükbaş, 1100 küçükbaş barınabilecek ahır, 1300 metrekare yem deposu, 20 adet çoban konaklama evi, 48 kişilik misafirhane, 200 kişilik müzayede salonu, 500 araçlık otopark, arıtma tesisi, polis ve zabıta karakolları, veteriner muayene istasyonu, lokanta, kafeterya, çay ocağı ve cami bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki pazarda, hayvanların yemleri de özel olarak hazırlanıyor.

DİJİTAL MÜZAYEDE SALONU

Makineden geçirilerek parçalanan yemler, çuvallar içerisinde üreticilere 10 TL´ye satılıyor. Ahırlarda hayvanları bulunan çobanlar kendileri için ayrılan çoban konaklama evinde misafir ediliyor. Pazarda kalanlar ihtiyaçlarını burada giderme imkanı buluyor. Kafe ve lokanta gibi yerlerde vakit geçiren vatandaşlar da ibadetlerini camide yapabiliyor. Doğu Anadolu´ya hizmet edecek pazarda, müzayede salonu da yer alıyor. Alıcı ve satıcılar için ayrı ayrı bölümler bulunan müzayede salonuna getirilen hayvanları almak isteyenler, koltuklara yerleştirilecek olan butonlarla fiyat artışı yapabilecek.