CANLI HAYVAN PAZARI 25 GÜN KAPALI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı 25 gün kapalı kalacak.

Tarih: 10.07.2023 18:48
CANLI HAYVAN PAZARI 25 GÜN KAPALI

www.erzurumgunebakıs.com /Rabia Aslan Karakaş 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiler doğrultusunda Erzurum’da şap hastalığı nedeniyle Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarının 25 gün tedbir amaçlı kapatıldığını bildirdi.

Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı 25 gün kapalı  kalacağını ifade eden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bu süre zarfında  Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının Canlı Hayvan Pazarının ilaçlama ve dezenfekte çalışmalarının yapılacağını söylediler.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri,” Erzurum Büyükşehir Belediyesi Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı şap hastalığı nedeniyle  25 gün kapalı kalacak.  Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Canlı Hayvan Pazarının ilaçlama ve dezenfekte çalışmalarının yapılacaktır.  Şap Hastalığı; Viral, çok bulaşıcı, mutasyon oranı yüksek, aşısız hayvanlarda ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalığa karşı alınacak önlemler şöyle sıralayabiliriz. Hastalık çıkmadan önce alınacak genel tedbirler: Şap aşısının periyodik olarak uygulanması, İşletmeye alınan hayvanların ayrı bir yerde karantina uygulanması 21 gün yapılarak şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi, Pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanların en son şap aşısından 21 gün sonra nakillerinin yapılması, İşletme girişlerinde gerekli olan paspas veya giriş havuzlarında devamlı olarak sodyum karbonat, bakır sülfat, sitrik asit vb. dezenfektan maddelerin bulundurulması, İşletmelere hayvan bakıcılarından başkalarının sokulmaması, Hayvan bakıcılarının özel elbise ve ayakkabı ile ahıra girmelerinin sağlanması, bakıcıların diğer ahırlardan uzak tutulması. Sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi, Şüpheli vakalarda Veteriner Hekim'den bilgi alınması. Gerekir. Hastalık çıktıktan sonra alınacak önlemler: Hastalıktan şüpheli hayvanların derhal ayrı bir yere alınması, İşletmelere giriş çıkışların yasaklanarak, İl/ilçe müdürlüklerine haber verilmesi, Araçların çiftliğe giriş/çıkışlarının mümkünse engellenmesi, mümkün olmaması durumunda hareketlerde hijyen kurallarına harfiyen uyulması, Yem, saman, altlık gibi malzemelerin giriş çıkışına izin verilmemesi, Hasta hayvandan bulaşan yataklık ve otların yakılması, Hasta hayvanlara ait sütlerin süt satıcılarına verilmemesi, Hastalık sönüşüne kadar hayvan alım ve satımının yapılmaması, Ahırlar birden fazla ise, her biri için ayrı bakıcıların bulundurulması, şayet mümkün değil ise bakıcılarının çizme ve elbiselerinin her ahırda değiştirilmesi, Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonunun sağlanması, Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda virüs etkinliğini azaltarak tedaviye yardımcı olmak için antiseptikler, barınaklar, nakil vasıtası, yem, kıyafet, malzeme gibi yeni bulaşmalara sebep olabilecek şüpheli her şeyi dezenfekte etmek için yapılacak uygulamalarda aşağıdaki şekilde hareket edilir.”