ÇAŞIR MANTARI ETTEN PAHALI

Dağlık bölgelerde yetişen toplanması oldukça zahmetli olan Çaşır mantarı satışlarında düşüklük yaşanıyor.

Tarih: 28.05.2023 17:30
ÇAŞIR MANTARI ETTEN PAHALI

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT

Çaşır mantarlarının yetiştiği bölgelerin riskli sadece yüksek kesimlerde yetiştiğini ifade Eden Seyyar satıcısı Musa Durmuş, Çaşır mantarının fiyat artışından dolayı çok fazla satış yapamadığını söyledi.

Durmuş, “Erzurum’un Arı bahçe köyünden mantarları getirip satışını yapıyoruz. Çaşır mantarının kilosu 200 TL’den başlıyor. Çaşır mantarının satışları oldukça düşük çünkü çok pahalı. Köyde toplanılan mantarlar zor toplanıyor. Köy vatandaşlarının topladıkları mantarları bizlere getirip bizde burada satışını yapıyoruz. Mantarların pek çok faydası vardır ama bilinçli tüketilmesi gerekiyor. Çaşır mantarı doğada kendiliğinden büyüyen ve son derece faydalı bir mantardır. Özellikle Doğu Bölgelerinde karların erimesi sonrasında yetişen bir mantar olarak biliniyor. Çaşır mantarının kokusu hoşlanmayanlar için rahatsız edici olabilir çünkü oldukça belirgindir. Çaşır mantarının pek çok faydası vardır. Şeker hastalarının, değerlerinin düzelmesine destek olur. İştahsızlık problemi yaşayanlar için faydalıdır, bağırsak sisteminin düzene girmesinde etkilidir. Çaşır mantarlarının yetiştiği bölgeler oldukça riskli bölgelerde ve sadece yüksek kesimlerinde yetişiyor. Yağışın bol olduğu yerlerde 5-6 kilograma kadar büyüyebiliyor ve mayıs ayı ortalarından sonra toplanır. Çaşır mantarı yaz aylarında mayıs – haziran dönemlerinde görülür. Bu mantar tüketilebilmektedir. Mantar oldukça etli bir yapıya sahiptir. Tatlı ve uzun zaman dayanabilen bir mantar türüdür. Çaşır mantarı yenilebilir ve özellikle mantar sote çok lezzetli olmaktadır.” dedi.

Çaşır Mantarı Nedir?

Çaşır mantarına birçok yöresel isim verilmektedir hatta bazı yerlerde kabak mantarı diye adlandırılmaktadır. Çaşır mantarı doğada kendiliğinden büyüyen ve son derece faydalı bir mantardır. Özellikle Doğu Bölgelerinde karların erimesi sonrasında yetişen bir mantar olarak bilinir. Kokusu hoşlanmayanlar için rahatsız edici olabilir çünkü oldukça belirgindir. Nane ile safran kokusunu bir arada almanız mümkündür.