ÇATAK ile 920 dekar alan tarıma kazandırıldı

ÇATAK programı ile ilgili paylaşılan detaylara göre; Erzurum çiftçisine verilen destek sayesinde 920 dekar alan tarıma kazandırıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ÇATAK ile 920 dekar alan tarıma kazandırıldı

Sinan AYDIN

Erzurum çiftçisine yönelik tarım arazilerinin korunmasına yönelik başlatılan program olan ÇATAK ile 920 dekar alanın tarıma kazandırldığı açıklandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ÇATAK programı ile ilgili detayları paylaştı. Yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Bakanlığımızca toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik tarım alanlarının korunması amacıyla Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı (ÇATAK) yürütülmektedir. ÇATAK programı ilimizde 2018-2020 yılları arasında Aşkale İlçesine bağlı Çiftlik ve Yeniköy, Aziziye ilçesinde ?Ahırcık, Başovacık ve Sırlı,  Tortum ilçesinde ?Taşbaşı, Taşoluk, Yağcılar Mahallelerinde uygulanmıştır. ÇATAK programı 30 çiftçi ile 920 dekar alanda uygulanmış olup program kapsamında tarım alanlarında taş toplama, çiftlik gübresi uygulaması başta olmak üzere çeşitli uygulamaları gerçekleştiren çiftçilere toplamda 197.718 TL destekleme ödemesi yapılmıştır."

ÇATAK DESTEĞI NEDİR?

Tarım ve Orman Bakanlığından tarımsal yardımlar çerçevesinde; ÇATAK programı kapsamında, toprak ve su kaltesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etklerinin azaltılması amacıyla belirlenen illerde 3 farklı kategorde 3 yıl süreyle çatak destek ödemeleri yapılmaktadır. Türkiye geneli çiftçilere en son 25 Aralık 2020 tarihinde yapılan ÇATAK desteği kapsamında 9.092 üretciye 42 milyon 814 bin TL destekleme ödemesi yapıldı. ÇATAK desteğ haricinde aynı gün çiftçilere ve yetiştiricilere yem desteği, hububat desteği, sertifikalı tohum desteği ve zeytinyağı desteği ödemeleri yapıldı. Çatak programı çerçevesinde destekleme yapılacak arazilerde 3 ayrı kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl süreyle ödeme yapılır. 3 kategoride yapılan desteklerin ödeme miktarları ise daha önce belirlenir. ÇATAK desteğİ kapsamında belİrlenen 58 İlde araziler için ÇATAK desteği ödemesi yapılmaktadır. Bu illvr arasında Erzurumda vardır.