Çat'ta küçükbaş hayvancılık atağı

Çat ilçesinde küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacı ile koyun tespiti ve aşılama çalışmaları yapılara köylerde bilgilendirme toplantıları düzenleniyor.

Tarih: 14.02.2022 19:25
Çat

Sinan AYDIN

Erzurum'un Çat ilçesinde küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacı ile sürdürülen çalışmalar takdir topluyor. Bu kapsamda Çat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede koyun tespiti, aşılama çalışmaları yapılara köylerde bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Küçükbaş hayvancılıkta gözle görülür bir artışın yaşandığı ilçeler arasında bulunan Çat'ta, koyunların sağlık taramaları yapılıyor, baım ve gelişim sürleri mümkün olduğunda Veteriner hekimler gözetiminde tutuluyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplvriönceki gün geniş kapsamlı koyun tespiti, aşılama çalışmaları ve mahalle bilgilendirme toplantıları ile gece gündüz faketmeksizin suni tohumlama çalışmaları yaptı. Çiftçiler ve üreticilerin takdirini toplayan çalışmalrın aralıksız süreceği açıklandı.

KOYUN VE KEÇİLERDE YIL BOYU AŞILAMA PROGRAMI

Koyun ve keçilerde yıl boyu aşılama programı şu şekilde uygulanıyor: " Ocak ayında Yeni Doğan Kuzu-Oğlaklara Öldürücü İshale Karşı Septisemi Aşisi Uygulanır. Şubay ayında Doğum Sezonu Kuzu Oğlak Bakımı Kuzu ve Oğlaklarda Enterotoksemi (Mera) Aşısı Uygulanır. Mart ayında Şap Aşılaması ve Ektima Aşısı yapılır. Yeni Doğan kuzu ve oğlakların ağız ve burun bölgesinde yara ve su toplaması ve erişkin koyun ve keçilerde memelerde su toplayan küçük yaralar meydana gelir.(Ektima hastaliği) Ektima Aşisi her yıl mart ayında Özel Veteriner Hekiminize uygulatınız. Şap Hastaliği ağız, dil, tırnak ve memelerde yaralar oluşur, her 6 ayda bir defa Şap aşısı uygulanmaktadır. Nisan ayında Keçi çiğer ağrısı aşısı ve agalaksı aşısı yapılır. Koyun ve keçilerde meme ağrısına ve gözlerde beyazlama ve çapaklanmaya karşı 6 ayda bir defa uygulanır. Sağlıklı ve devamlı süt alabilmek için Agalaksi Aşisi şarttır. Mayıs ayında  İç-Dış paraziter mücadele başlar. Sütte kalıntı bırakmayan Kil kurtlarina, Şeritlere ve kelebeklere etkili bir iç paraziter ilaç kullanılmalıdır. Programlı Brucella Aşisi göz içerisine damlatılır.(Konjuktival yolla) Haziran ayında Koyun ve keçilerde Pseudotübercüloz aşısı yapılır. Dış paraziter mücadeleye devam edilir. Koyun ve keçilerde deri üzerinde gözle görülebilen fındık şeklinde iltihaplı şişkinlikler ile karakterizedir, bu şişlikler zamanla patlar içerisinde peynir iltihap çıkar, bu hastalık Paratübercülozudur ve ancak aşılama ile bu hastalıktan koruma sağlanır. Temmuz ayında Hayvan barınaklarının bakım ve onarım ve dezenfeksiyonu yapılır. Ağustos ayında Çiçek aşısı yapılır. Keçi çiğer ağrısı hastaliği öksürük, hızlı soluma, burun akıntısı, yüksek ateş ile kendisini gösteren öldürücü bir hastalıktır. Topallık aşısı ağustos ayında yağışlar başlamadan önce uygulandığında daha etkili olmaktadır. Eylül ayında koyun keçi şap aşısı ve keçi veba aşısı uygulanir. Veba hastalığı çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Devlet Programında koyun ve keçilere Eylül-Ekim aylarında uygulanır. Ekim ayında çelertme (enterotoksemi) aşısı ve iç parazit mücadelesi yapılır. Çelertme aşisi Eylül ayında veya en geç ekim ayında uygulanmalıdır(Kuzu ve Oğlaklara 15 gün ara ile 2 defa uygulanmalıdır) 6 ayda bir defa ÇELERTME AŞISI uygulanmalıdır. Sütte kalıntı bırakmayan Kıl kurtlarına , şeritlere ve kelebeklere etkili bir iç paraziter ilaç kullanılmalı. Kasın ayında Agalaksı (süt kesen) aşısı Uygulanır. Aralık ayında Doğumuna 1-1,5 ay kala gebe koyunlara Septisemi aşısı uygulanır.​