Çelik, ?Oda istiyoruz´

Bakır Tamir ve İmalatı yapan Fahrettin Çelik, Bakırcılar ve Kalaycılar Odası açılmasını isteyerek, mesleğin sahipsizliğinden yakındı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Çelik, ?Oda istiyoruz´

Erzurum´da açılan ilk meslek odası olarak tarihe geçen Bakırcılar ve Kalaycılar Odası, kapandıktan sonra mesleği yürüten sanatkarlarda bir bir tarih oldu. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda sanatkarın bulunduğu Erzurum´da, yeniden Bakırcılar ve Kalaycılar Odası´nın açılması talep ediliyor.

1954 yılında kurulan meslek odasının, bir zamanlar Erzurum´da yüzlerce mensubu bulunan bir dernek olduğunu söyleyen Çelik, ?Bakırcılar Çarşısı´nın en canlı dönemi 60 ve 70´li yıllardı. Çarşıdaki faaliyet o kadar canlıydı ki, çekiçlerin sesini Tebrizkapı´dan bile duymak mümkündü. Teknoloji mi engel oldu yoksa sanatımıza sahip mi çıkamadık bilmiyorum ama emin olduğum bir şey var ki, o da bakırcılık gibi çok ince bir işçilik gerektiren el sanatımız artık bitiyor. Kız babaları, bakırcı çırak ve kalfalarına kız verebilmek için adeta birbirleriyle yarışırlardı. Şimdi düştüğümüz hale bir bakın. Erzurum´da kaç tane bakırcı var diye bir soru sorulsa, cevabı ya 3 olur ya da 1 kişi var yok. Bu mesleğin odası varken bir şeyler yapabiliyor ve umutluyduk. Ancak şimdi bu umutta yok. En azından bir odamız olsa belki farklı etkinlik- faaliyet, çalışmalarla kendimiz için bir şeyler yapabiliriz. Bu gün el yapımı bakır ile birçok ticaret yapılıyor. Ancak yine de bizim Bakırcılar Çarşısı´ndan ses çıkmıyor Neden?? dedi.

Muhammed COŞKUN