Cemre çiftçinin cebine düştü

Soğuk kış gününde çiftçileri ısıtan tarımsal destekler

Tarih: 20.03.2024 10:09 Güncelleme: 20.03.2024 10:26
Cemre çiftçinin cebine düştü

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Erzurum ilinin gerek sosyal yaşamında gerekse ekonomisinde önemli bir yer tutan tarım sektöründe, verilen tarımsal desteklemeler ile çiftçilere bahar erkenden geliyor.
Ülkemizde bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, üretim maliyetlerinin azaltılması için Tarım ve Orman Bakanlığınca Tarımsal Destekleme Uygulamaları yürütülmekte iken sağlıklı üretimi merkeze alarak yetiştiricilerin yanında olmayı sürdüren Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan KENGER, Konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak Erzurum'da uygulanan tarımsal desteklemelerden bahsetti. 
Konuşmasına “Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı İlimizde tarımsal desteklemeler önem arz etmektedir" diyerek başlayan Kenger, "2023 üretim yılı için yürütülen çalışmalar sonucunda Şubat ve Mart ayları itibariyle, Mazot ve Gübre Desteklemesi kapsamında 35.466 çiftçimize 366,7 milyon TL, Yem Bitkileri Desteklemesi kapsamında 7.216 çiftçimize 18,9 milyon TL ve ürettiği ürünün satışını yaparak faturasını ibraz eden üreticilerimize Fark Ödemeleri Desteklemeleri kapsamında, 5.377 çiftçimize 134 milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. Yine yetiştiricilerimize yönelik olarak Hayvancılık kapsamında Sürü yenileme için 2058 işletmeye 23,7 milyon TL, Anaç koyun keçi için 2.795 işletmeye 48,8 milyon TL,  Arılı Kovan için 1765 işletme için 7,6 milyon TL ve Hayvan tazminatları kapsamında 76 işletmeye 3,9 milyon TL olmak üzere diğer destekler ile birlikte  600 milyon TL üzerinde destekleme çiftçilerimize ödenmiştir” açıklamalarında bulundu.

Kenger, ayrıca “Tarım sektöründe bitkisel destekler ile tohumundan ürününe, Hayvancılık destekleri ile ineğinde buzağısına, sütünden etine ve yününe Kırsal Kalkınma yatırımları ile tarladaki en küçük makinadan tarımsal ürün işleyen fabrikaya sektörün her alanını desteklemekteyiz. Dönemsel olarak ödemelerimiz ile İlimiz tarım sektörüne 900 milyonun üzerinde doğrudan destek sağlamış olacağız. Önümüzdeki dönemde bakanlığımızın üretim planlaması ve sözleşmeli üretim model uygulamaları ile uygulanacak yeni yol haritaları ile  özellikle hayvancılık sektörünün daha çok destek verilecektir” diye aktardı.