CEVİZDE KABUK ALTI AŞI ZAMANI

Ülkemizde olduğu gibi ilkbaharın gelişi ile birlikte Erzurum ilinde de ceviz ağacında özellikle kabuk altı aşılama zamanı başladı.

Tarih: 02.05.2023 19:48
CEVİZDE KABUK ALTI AŞI ZAMANI

www.gunebakiserzurum.com/ Berivan POLAT 

Ceviz ağacının aşılaması hakkında bizleri bilgilendiren Ziraat Mühendisi Mustafa Samsunlu,  özellikle ceviz ağacında kabul altı aşılama yapıldığını söyledi.

Samsunlu,” özellikle ceviz ağacında kabul altı aşılama yapıldığı ve bu aşılamanın hem kolay hem de tutma olasılığının büyük olduğunu, şubat ayında ağaç uyanmadan çiçek açmadan aldığı kalemleri ve kalemlerde oluşan gözleri aşıya yararlı olup olmadığını, tutup tutmayacağını artık bakınca anladığını ve sezonun başlamasıyla birlikte kabuk altı aşı yapmaya başladığını ve ilgi gördü.  Ceviz kabuğu ile birlikte bu sap kısmını da aşılamada kullandık. Aşılama yaptığımız bu sap, 2-4 hafta içerisinde kurur. Eğer bu sap düşerse veya dokunduğumuzda düşerse bu aşı tutmuştur demektir. Aşı yaptığımız sapa dokunduğumuzda yerde duruyorsa, veya ciddi bir darbe ile düşüyorsa o zaman bu aşı tutmamış demektir. Kabuk aşısı, kalınlaşmış anaçlara (çapları 25-30 cm olan dallara) su yürüdükten ve kabuk odundan kolayca ayrılabildikten sonra tatbik edilir. Anaç düzgün olarak kesilir ve üzeri perdahlanır. Ceviz kalemler 10-15 santim boyunda 2-3 gözlü olurlar." dedi.