ÇEYİZ SATIŞLARI BAŞLADI

Evlenecek çiftler, evleri için gerekli olan eşyaları almaya başladılar.

Tarih: 05.05.2024 09:32
ÇEYİZ SATIŞLARI BAŞLADI

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

 Kına, kına tepsisi, kına sepeti, kına örtüsü, gelin seti, damat seti, makyaj seti, kına eldiveni, mum, halay mendili, havlu ve çeşitli yöresel kıyafet satışları arttı.  Evlenecek olan genç çiftler için düğün sezonu açıldı. Yeni bir yuva kuracak olan çiftler, evleri için gerekli olan eşyaları da almaya başladı.

Düğün sezonun başlamasıyla birlikte çeyiz satışlarının başlandığını ifade eden Muhammet Efe, evlenecek olan çiftlerin en çok tercih ettiği eşyalar arasında nerdeyse ilk sırada çeyiz sandığı geldiğini söyledi.

Efe,” Çeyiz; eski zamanlarda sadece erkekler çalıştığı için evlenecek kızın evliliğe maddi katkısı olarak adlandırılırdı. Hatta kız çocuğu olan aileler, kızları küçükken bu hazırlığa başlayarak evlenecek yaşa gelene ve evleneceği zamana kadar çeyizi oluşturmaya başlardı. Düğün sezonun açılmasıyla işlerimiz hareketlilik yaşanıyor.  Çünkü yeni evlenecek olan çiftlerin en çok tercih ettiği eşyalar arasında nerdeyse ilk sırada çeyiz sandığı geliyor. Çiftlerimizde de tatlı bir heyecan var. Sandık bizim kültürümüzün önemli bir parçası. Kışın evlenen çift olmadığı için satışlarımızda neredeyse durma noktasına geliyor ama düğün sezonun açılmasıyla evlenen çiftler olduğu için sandık piyasası hareketleniyor. Mevsim itibariyle işlerimiz açıldı ama ilerleyen dönemlerde yani tam düğün sezonunda piyasanın daha çok hareketleneceğini düşünüyorum.  Hamam takımı geleneği yüzünden evlenmeyen çiftlerin sayısı ise azımsanmayacak ölçüde. Özellikle gelin adayının aileleri ise dosta düşmana karşı çeyiz düzerken damadın ekonomik gücünü göstermek için bu geleneğinin uygulanmasından yana.” dedi