Çiçekçilerin “Yılbaşı” mesaisi…

Yılbaşının vazgeçilmez hediyelerinden çiçekler bu yılbaşında da masalar süsleyecek, kalpleri ısıtmaya devam edecek.

Tarih: 23.12.2023 23:52
Çiçekçilerin “Yılbaşı” mesaisi…

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurumlu vatandaşları yılbaşında ki çiçek geleneğiyle ilgili konuşan Çaykara Caddesi esnafı çiçekçi Yavuz Mollaoğlu, yılbaşında çiçek fiyatlarının değişip değişmeyeceğinden söz etti. 

Fiyatlarda bir değişiklik olmadığını ifade eden Yavuz Mollaoğlu, asgari ücrete zam gelmesi durumunda üreticilerinde onlara yansıyan farkları göz önünde bulundurarak fiyatlarda güncelleme yapmak zorunda olduğunu söyledi. “Dolayısıyla ocak ayından sonra küçükte olsa bir zam söz konusu olabilir” şeklinde devam eden Mollaoğlu, şimdilik öyle bir konunun gündemde olmadığını söyledi. 

ÇİÇEK FİYATLARI NASIL BELİRLENİR?

Konuşmasının devamında çiçek fiyatlarının neye göre belirlendiğinden bahseden Yavuz Mollaoğlu, çiçek fiyatlarının genellikle üreticinin çiçekler üzerinde ki masrafına göre belirlendiğini vurguladı. 

YILBAŞINDA ÇİÇEK SATIŞI OLACAK MI?

“Batı taraflarından daha ziyade bizim coğrafyamızda, toplumumuzda yılbaşında satışlarımızda herhangi bir yükseliş olmaz. Çünkü Erzurum gibi muhafazakâr yerlerde yılbaşı çok fazla kutlanmaz, yılbaşı için hediye alınmaz. Tabi alanlar oluyor ancak bu orana 100 kişinin yarısı diyebiliriz. Hediye alanlar ise en çok kokina adlı çiçek türümüz satılıyor. Bu çiçeklerin şans getireceğine inanılır. İnsan bu çiçeği bir yıl boyunca soldurmadan evinde tutarsa, evi, arabası, neşesi ve sağlığının daha iyi olacağına inanılıyor. Bunun dışında kır çiçekler ve mevsim çiçekleri satılıyor. Örneğin papatya, gerbera, lisyantus, gül gibi. Akşamları toplanıp bir eğlence yapmak istedikleri zaman, bu çiçekleri evlerinin bir köşesine veya masalarına koyuyorlar insanlarda bir göz ve gönül hoşluğu oluyor.” 

ÇİÇEKÇİLERDE YILBAŞI İNDİRİMİ OLACAK MI? 

“Yılbaşı indiriminden ziyade biz bir yılın 12 ayında da indirimli ürün satıp vatandaşlarımızı çok sıkmamaya çalışıyoruz. Örneğin vatandaş bir buket yaptırdığı zaman küçükte olsa indirim yapıyoruz. Diğer ürünlere göre bizim ürünlerimize zam gelmedi desek yalan olmaz. Geçen sene sattığımız gül, mevsimin ağırlığına, yetiştirme şartlarına, hava şartlarına ve üreticinin emeğine göre fiyatlarda az da olsa bir değişim oluyor.”