Çiğ süt satan işletmeler ÂRİ’lik belgesine sahip olmalıdır

Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Armağan Hayırlı, çiğ süt hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsetti.

Tarih: 14.11.2023 11:23 Güncelleme: 14.11.2023 16:25
Çiğ süt satan işletmeler ÂRİ’lik belgesine sahip olmalıdır

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Armağan Hayırlı, çiğ süt hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsetti. 

Sütün buğdayla birlikte toplumun vazgeçilmez gıda maddesi olduğundan bahseden Prof. Dr. Hayırlı, “hayvansal ürünlerin insanlarda beslenme ve insan sağlığını geliştirebilmesi için hayvanların kesinlikle sağlıklı olması lazımdır” şeklinde konuştu.

Hayvan hasta olduğunda hastalığın etkene bağlı olarak süte ve ete geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Hayırlı, hastalıklı hayvandan gelen sütlerin tüketiminde insan sağlığını korumak için Tarım Bakanlığı’nın yönergelerinin bulunduğunu söyledi. 

“Süt ve et sanayi bu kurallı gayet iyi bilmekte ve gereğini yapmaktadır” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Hayırlı, “Ancak sokak sütü dediğimiz sütler kesinlikle organiktir, doğaldır, sağlıklıdır veya hastalıklıdır dememiz oldukça zor. Çünkü üreticilerin bu sokak sütü adı verilen sütleri veren hayvanların sağlıklı olup olmadığını, sütün hangi koşullarda kendilerine veya şarküteriye ulaştırıldığını bilemezler. Hayvanlar sağlıklı olsa bile sıcak koşullarda taşınmış süt bozulma riskine yatkındır. Çiftliklerin birbirlerinden farklı olmaları nedeniyle de sütlerin karışımı sütün niteliğini bozabilir” dedi.

-KÜÇÜK ÜRETİCİLERE KÜÇÜK BİR TAVSİYE

-KAZANAN ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ OLACAKTIR

“Teknik olarak çiğ sütün satılabilmesi için sütü sağlayan işletmelerin hastalıktan arîlik belgesine sahip olması gerekir. Bakanlık veteriner hekimleri periyodik olarak hayvan sağlığını denetlemekle yükümlüdür” ifadeleriyle açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Hayırlı, bundan dolayı sokak sütü veya çiğ süt hakkında yüzde yüz iyidir veya kötüdür demenin yanlış olacağını söyledi.

Prof. Dr. Hayırlı, açıklamalarının devamında ârilik belgesinin öneminden bahsetti.

“Hastalıktan arîlik belgesi olmayan işletmelerin yasa dışı olarak süt satmaları hastalıktan âri olan işletmelere karşı bir haksızlıktır. Peki, küçük üreticiler sektöre karşı dezavantajlı mı kalsın? Hayır! Kooperatifleşebilirler, örgütlenebilirler ve çiğ süt satış için yetkinlik kazanıp sütlerini biraz daha avantajlı (fiyat) satabilirler. Bu öneri hayvan sağlığının yanı sıra toplum sağlığının iyileşmesine ve üreticilerin refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır. Kazanan üretici ve tüketici olacaktır. Beraberinde bitkisel ve hayvansal üretim sürdürebilir olacaktır. Son olarak Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) tüketici bilinçlendirmesi amacıyla eğitsel faaliyetlerde bulunması gerekir"