Çıraklık sigortası nedir? Çıraklık sigortası olanlar EYT’den yararlanabilir mi?

Son günlerde gündemde olan “çıraklık sigortası” nedir? Önceden çıraklık sigortası yaptırmış kişiler Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) uygulamasından yararlanabilir mi? Soruların cevabı haberin devamında.

Tarih: 07.09.2023 17:46
Çıraklık sigortası nedir? Çıraklık sigortası olanlar EYT’den yararlanabilir mi?

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Çıraklık sigortasının, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) iki türlü pirimi vardır. Birisi kısa vadeli; hastalık, analık, iş kazası, diğeri ise uzun vadeli pirimdir. Hangi pirimden kesinti olursa vatandaş o pirimden hak kazanır. Örneğin vatandaştan uzun vadeli pirimi kesilirse o vatandaş emekli olmak isterse, kesinle pirimin tarihi esaslı olmak üzere hizmet verilir ve sigorta başlangıcı alınır. Ancak o vatandaştan kısa vadeli pirim kesilmişse, bu pirim aylık bağlama da geçerli sayılmaz. 

Dolayısıyla vatandaşların çıraklık zamanlarından kalma sigorta başlangıçlarını esas alıp ‘benim sigortam vardı’ demelerinin kanunda bir hükmü yoktur. Çıraklık sigortasında yaş şartı yoktur. 3308 sayılı çıraklık kanunu kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı bu kanunu herkese ön görmüştür. Bir vatandaş 40 yaşına gelse bir herhangi bir yerde gidip çıraklık yapabilir. Bu vatandaşlara çıraklıktan dolayı kısa vadeli sigorta pirimleri kesildiği için emeklilikte, ölümde veya maluliyet ayrılıklarında SGK olarak bu üç maddeyi almıyor.