ÇİRİŞ OTU TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALDI

Erzurum’da yaz mevsiminin gelmesiyle doğada kendiliğinden yetişen ve şifa kaynağı olarak da bilinen çiriş otu tezgahlardaki yerini aldı.

Tarih: 18.05.2023 20:21
ÇİRİŞ OTU TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALDI

www.erzurumgunebakış.com /İhsan Kumru 

Mayıs ayında dağlardan toplanan çiriş otu   birçok pazarcı esnafının geçim kaynağı oldu. 

Çiriş otu satışlarında artış yaşandığını ifade eden Seyyar esnaf Bayram Yurdakul, çiriş otunun kilosunun 10TL’den satışa sunduklarını söyledi.

Yurdakul,” Yaz mevsiminin ilk aylarda çiriş otu, ışgın, kenger gibi otlar bizim bölgemizdeki dağların yüksek kesimlerinde yetişiyor. Genelde yöre insanımız, bu otları toplayıp kendi evlerinde yiyecek olarak kullanıyor. Bizlerde çarşı pazarda bunları satarak geçimizi sağlamaya çalışıyoruz. Şu an ilk etapta çiriş otu yetiştiği için onu getirip satıyoruz. Önümüzdeki haftalarda ise ışgın ve diğer otlar yetişince getirip satacağız. Bu otun yanında yetişen diğer otlar, genelde insanımız tarafından yöresel yemeklerde kullanılıyor. bu Çiriş otunu topluyoruz. Çoluk çocuk hep beraber gidiyoruz, getirip burada tezgaha koyuyoruz. Bu çok iyidir, dağdan getiriyoruz doğaldır. Buna gübre verilmiyor. Götürüp pırasa gibi pişiriliyor, çorba yapılıyor. Çiriş otunun kilosu 10 TL' den satışını yapıyoruz.   Bu ot bağırsakları temizliyor, mideye birebirdir, hastalığa, kansere birebirdir. Şifadır yani bu. Topraktan geliyor"

Çiriş Otu Nedir?

Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türüdür. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır. Salata, çorba gibi sulu yemekler, börek ve hatta çay formlarında tüketilir.

Çiriş Otu Nerede Yetişir?

Genellikle tarlalarda, açık alanlarda ve yol kenarlarında yetişir. Türkiye'de ve diğer ülkelerde yaygın olarak yetiştirilir. Ancak, yabani bitkiler arasında olduğu için toplama yaparken dikkatli olmak gerekir.