Çocuklar için süt, ne kadar önemlidir?

Okulların açılmasıyla özellikle ilkokullarda süt içmenin önemi sıklıkla dile getirilmeye başlandı. Peki, dünyanın en değerli besini olan sütün çocuklar için önemi nedir?

Tarih: 28.09.2023 19:14 Güncelleme: 28.09.2023 19:18
Çocuklar için süt, ne kadar önemlidir?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Çocuklar küçük yaşlarda başladıkları alışkanlıklarını hayatları boyunca devam ettirirler. Onlara öğretilen en küçük bir bilgiyi bile hafızlarında tutmayı başarırlar. 

Süt içmekte çocuklar için en büyük alışkanlıklardan birisi haline getirilmelidir. Dünya üzerinde besin değeri sütten daha fazla hiçbir gıda olmadığını ileri süren Erzurum Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, süt içmenin çocuklar üzerinde ki büyük faydalarından bahsetti.   

“Sütün bileşimi, özellikle çocukların beslenmesinde en temel gıda maddesidir. Dolayısıyla sütten üretilen ürünlerinde değeri aynı şekildedir. Süte bileşim açısından benzeyen en yakın üründe yoğurttur. Sütü sevmeyen çocuklar olabiliyor. Onlar rahatlıkla yoğurt yiyebilirler. Hatta yoğurdun sindirimi daha kolay ve tadı da mayalanma ile daha güzel olduğu için tüketim açısından daha uygundur.”

Bir Bardak Sütteki Kalsiyum Oranı 10 Kilo Elmayla Aynı 

“Sütte başka hiçbir gıda da olmayan laktoz vardır. Laktoz hafıza ve beyin gelişimi için çok önemlidir ve laktoz başka hiçbir gıda da yoktur. Aynı şekilde sütte ki kalsiyum oranı başka hiçbir gıdada sütte olduğu kadar yoktur. Bir bardak süt içen bir insanın, bir bardak sütten aldığı kalsiyumu alması için 5-10 kilo elma yemesi gerekir. Bu da özellikle çocuklar için kemik gelişiminde çok önemli rol oynar ve yetişkinlerde ise özellikle kadınlarda kemik erimesini önlemekte çocuklukta aldıkları sütün önemli çok fazladır.”

Çocuklarımıza Sütün Önemini Anlatmalıyız

Çocukların okullarda meyve aromalı sular yerine süt veya ayran tüketebileceklerini ifade eden Prof. Dr. Songül Çakmakçı, “Okullardan sonra lokantalarda ve küçük işletmelerde bile bunları öne çıkarmamız gerekiyor.” Dedi. Sözlerine, “Lokantaların dolaplarında sütte olması gerekiyor.” Şeklinde devam eden Çakmakçı, 

“Süt olmasa bile insanların ayran içmesinin onlara vereceği faydaları söylememiz ve çocuklarımız için normal süt değil de meyveli sütleri daha çok ön plana çıkarmamız gerekiyor.” Dedi.

Sütlerin Sağlıklı hayvanlardan ve Sağlıklı Koşullarda Elde Edilmiş Olması Gerekiyor

“İçtiğimiz sütlerin sağlıklı hayvanlardan, sağlıklı koşullardan elde edilmiş olması gerekiyor.” sözleriyle hijyene dikkat çeken Çakmakçı, “Kontrollü olarak üretim yapılan çiftliklerde elde edilmiş, kontrollü olarak piyasaya verilen izinleri alınmış sütler olması çocuklarımız için daha sağlıklı olacaktır. Halkın sokak sütü adını verdiği açık sütler tekrar ısıl işlem görse bile sağlıksız olabilir. Güvenilir firmaların, pastörize ya da sterilize olan sütleri tüketmelerinde bir sakınca yoktur.” İfadelerini kullandı