ÇOŞKUN GÜVEÇ EZRURUM’UN DÜNYA MARKASI OLDU

Kalite ve hizmet en önemli prensipleri arasında yer alan Coşkun güveç Erzurum’daki tüm vatandaşların uğrak mekânı haline geldi.

Tarih: 11.06.2023 19:49 Güncelleme: 11.06.2023 21:02
ÇOŞKUN GÜVEÇ EZRURUM’UN DÜNYA MARKASI OLDU

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

Farklılığını güvece farklılık getirerek gösteren Coşkun güveç, Erzurum’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. 

Güveçte ve mantar sotede markalaşmasının sebebini mesleğe atıldığı ilk günden bugüne değin geçen zamanda mesleğini hep severek yaptığını ifade eden Güveç Ustası Ensar Coşkun, güvece farklılık getirmenin nüansının mantar ve kaşar peynirinden geçtiğini söyledi. 

Coşkun, ’’Asıl işim fırıncılık yani lahmacun ve pide yapımı üzerinde mesleğe başladım. İlkokul üçüncü sınıftan beri bu işin içindeyim. Mesleğe atıldığım ilk günden bugüne değin geçen zamanda mesleğimi hep severek yaptım. Şöyle bir söz var; işimin aşığıyım bırakın beni işimle haşır olayım bu düsturla hep işimi titizlik ve özveri ile icra ettim . Genellikle batı taraflarında çalıştım. Erzurum’a döndüğümde Sanayi’de gene kendime ait küçük bir yer kurdum. Kurduğum yer ilk önce bahçeliydi. Bahçeli bir yer olduğu için iş yapamıyorduk. Ben de hırslı biri olduğum için fırın yanıyor. Boşta durmayı sevmeyen biriyimdir. Çalışmayı çok seven biri olduğum için şuan da otuz beş personel çalışmasına rağmen ben gene işimin başındayım ve personellimle aynı işi yapıyorum. Çalışan arkadaşlarımıza asla personel muamelesi yapmadım. Çalışanları kendime kardeş ve arkadaş yapmışımdır. Önceleri bahçeli yerde demir tabaklarla tavuk pişirme ile başladım. Bir de şöyle bir nüansı var; Cenabı Allah nasip edecek. Yürü ya kulum diyecek. Mantarı da aksine hiç sevmem. Yenilik taraftarı olduğum için güvecin içerisine de mantar ekledim. Mantarı güvece kattığımda herkes çok beğendi. Denemeyi de çok severim. Güvece başka ne farklılık getirebilirim diye düşünürken bu seferde mantarın üzerine kaşar peyniri serptim. Kaşar peynirini attığım zamanda bambaşka bir lezzet ortaya çıktı. Ve bununla da yetinmedim. Kaşar peyniri, mantarı tereyağı ile deneyeceğim dedim. Olağanüstü bir lezzet karşımıza çıktı. Biz güveç ile başladık. Lakin mantar ile ün sahibi olduk. Tavuk güveç yaparken et ile süsledim. Tabi genel bir kanı vardır. Et ile tavuk olmaz. Bütün katı kuralları yıkarak mutfak sanatında vazgeçilmez olduğumuzu ispatladık. Et güvecinde ise ilk başta yapımında et sert düştü. Antrikot bonfile eti kullandım. Tereyağının da en kalitelisini kullanarak enfes tat ile müşterilerimizi buluşturduk. Yenilikçi biriyim. Diğer arkadaşlarım çağ kebabı yapıyor. Ben neden çağ kebap ile kendimi kısıtlayayım dedim. Bende farklı bir şeylerin peşinde olduğumdan çağ kebabı yemek isteyeneler orayı tercih etsinler, dedim. Biz güveç olarak tanındık.  Güvece yenilik katarak deneyerek meşhur olduk. Mekân olarak ahşap ve eksiltmeyi çok severim. Mekânımız da eskisinin yenisini tercih ediyoruz. Afgan desenli koltuk örtüleri tercih ettik. Odun fırın ile çalışıyoruz. Dört tane fırınımız var. Odun fırını tercih etmemizde ki en önemli sebep tat olayıdır. ‘’

ERZURUM’DA MANTAR KÜLTÜRÜ HİÇ YOK

Mantar soteyi Erzurum halkına ve diğer şehir dışından gelen müşterilerimize benimsettirdiğini belirten Güveç Ustası Ensar Coşkun, güveci ve mantar soteyi geliştirerek kalite ile ününe  ün katma gayreti içerisinde olduğunu söyledi. 

Coşkun, ‘’Yenilik taraftarı olduğum için Erzurum’da da mantar kültürü hiç olmadığından bu mantar soteyi Erzurum halkına ve diğer şehir dışından gelen müşterilerimize benimsettik ve sevdirdik. Biz mantarı tescilli üreticisinden alıyoruz. Ve biz mantarı Erzurum insanına sevdirdik. Şöyle bir sırrımı paylaşmak isterim; mantarın suyu hakiki tereyağı ve kaşar peyniri ile birleştiğinde tat duyunuz da vazgeçilmez bir lezzet tutkusu bırakıyor. Biz yemek yapmaktan ziyade kendimizi yenileyerek ve geliştirerek bir sanat icra ediyoruz. Ben güveçte en kaliteli malzemeleri kullanıyorum. Zaten çıkardığımız iki ürün var ve biz kendimizi geliştirerek kaliteyle ünümüze ün katma gayreti içerisindeyiz. İyi ki böyle bir başarı sağladık. ‘’

MEKÂNDA BAYRAK KULLANIRSAN KİMSE GELMEZ

Mekânda bayrak kullanmaya çok özen gösterdiğini belirten Güveç Ustası Ensar Coşkun, işletmeme bayrağımı seven gelsin ifadelerini kullandı. 

Coşkun, “Bunu söylememde ki en önemli husus şu ki ben milliyetçi bir vatandaşım. Erzurum’a bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana. Mekânda bayrak kullanmaya çok özen gösterdim. Üç hilalimiz, Azerbaycan bayrağı, Türkmenistan bayrakları var. Bana şöyle söyleyenler oldu. Bu kadar bayrak kullanırsan kimse gelmez. Ben şu ilke ile yola çıkmış bulunuyorum. Bayrağımı seven gelsin. Bayrak aşığıyım. Bayraksız ve ezansız bir millet düşünülemez. Önce vatanım, bayrağım ve ezanım.  Bizim yolumuz dikenli yol ve ayağını seven gelmesin. Bayrağımı sevmeyen gelmesin. Erzurum’da vazgeçilmez bir tat olduk. Ben maddi kazanç düşünseydim şayet Erzurum’da bugün bu kadar meşhur olmazdım. Kalite ve hizmet en önemli prensiplerimiz arasındadır. Otuz beş çalışanım var. Ben sanayide doğup büyüdüm. Ve çalışanlarımın geçmişteki hatalarıyla ilgilenmedim. Hataları olsun olmasın ellerinden tutmayı tercih ettim. Herkesin başına her şey gelebilir. Ben çalışanlarımla abi ve kardeş olmayı seçtim. Başlarını okşayarak bir abi sevgisiyle aile olarak kalitemizi sürdürüyoruz. Lezzetin ilk ve son durağıyız. Mantar güvecin fiyatı 75 TL’den başlıyor. Güveçlerimiz ise 125 TL’den başlıyor. ‘’