CUMHURİYET HALK PARTİSİNE İTTİFAKTAN FAZLA OY GELMEDİ

Erzurum’da 2018 yılında Cumhuriyet Halk Partisinin oy sayısının 19 bin iken 2023 yılı seçimlerinden sonra oylarının 31 bine çıktı.

Tarih: 06.06.2023 18:40 Güncelleme: 06.06.2023 18:52
CUMHURİYET HALK PARTİSİNE İTTİFAKTAN  FAZLA  OY GELMEDİ

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

Cumhuriyet Halk Partisinin Erzurum’dan Milletvekili çıkarmamasının sebebinin hakkında açıklamada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Suat Dülger, Cumhuriyet Halk partisinin halka gitmemesi ve halktan kopuk olmasından ötürü kaynaklandığını söyledi.

Dülger, ’’ Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin genel değerlendirmesini yapacak olursak; toplumumuz iktidar değişiminden korktu. HDP ile beraber olduğumuz için belki de topluma istediği güveni veremedik. Çok küçük bir farkla da olsa Ak partiyi yeniden iktidar olarak, Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı oldu. Seçim sonuçları iyi tahmin edilirse Recep Tayyip Erdoğan’a da Ak partiye de uyarılar var. Çünkü oylar yüzde 35’lere düştü. Erzurum’da da yüzde 56’lardan yüzde 43’lere düştü. Ak parti ittifak ettiği partilerle kurtarmış oldu durumu. İşte bütün bunları düşündüğümüzde ve seçmenin oy verme davranışına baktığımız zaman CHP’ye ve Ak partiye de uyarılar var. Dilerim bu süreçte hukuk ve demokrasinin güçlendiği ekonomik sorunların çözüldüğü bir döneme girilsin. Eğer Ak Parti bugün aldığı desteği yanlış düşünür ve kutuplaşmaya kavgaya harcarsa kötü olur. Ama bunun yanında ana muhalefetle ilişki kurarak ana muhalefetinde görüşlerini alarak, saygı duyarak bir meclis bir iktidar yönetimi yaparsa ülkemize daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. 1980’den sonra 12 Eylül Darbesinden sonra CHP Erzurum’da CHP yokları oynamaya başlamış. 1973 seçimlerinde Orhan Şerifsoy belediye seçimlerini kazanmış. CHP’nin Erzurum’ da kazandığı son belediye seçimidir. CHP’ye oy veren büyük bir kesimin göç ettiği için CHP’nin oylarının düşmesi ve 1973’den beri belediye seçimlerini kazanamamasının sebebidir. Bir diğer neden CHP yeterli seçim çalışması yapamamasıdır. Halka gidememesi ve haltan kopuk olmasıdır.  Diğer sebep muhafazakâr kesimin CHP’nin dinsiz veya dine saygı vermediğini düşünmeleridir. Bu nedenlere halkın inanması ve CHP’nin de bu fikirleri değiştirememesidir. Biz son iki yılda bunu değiştirmeye çalıştık. Her ne kadar ittifaka girdik ve bu ittifakın oyları değişse de ben bu görüşe katılmıyorum. İttifaktan bize fazla bir oy gelmedi. ”dedi