DADAŞ BEYNİ DÜNYA TANIDI!

Erzurumlu Doç.Dr. Gökhan Özdemir, Beyni besleyen ve ulaşılması daha zor ince damarlardaki tıkanıklar için geliştirdiği ve tedavisinde kullandığı anjiyo yöntemiyle dünya tıp literatürüne girdi.

Tarih: 09.11.2022 12:42 Güncelleme: 09.11.2022 12:42
DADAŞ BEYNİ  DÜNYA TANIDI!

Sinan AYDIN

Beyni besleyen ve ulaşılması daha zor ince damarlardaki tıkanıklar için geliştirdiği ve tedavisinde kullandığı anjiyo yöntemiyle dünya tıp literatürüne giren Erzurumlu Doç.Dr. Gökhan Özdemir, "Beynin daha uç dallarına ulaşılarak, birçok hastada damarı açarak felcin düzeldiğini gördük" dedi. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Doç.Dr. Gökhan Özdemir, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

DAMAR HASTALIKLARI VE BEYİN ANJİO İÇİN ÖZEL EĞİTİM ALDI

'Erzurum ilinde migren baş ağrısı prevalansı araştırmasını yapan Doç.Dr. Gökhan Özdemir, beyin damar hastalıkları ve beyin anjio için özel eğitim aldı. Binlerce hastaya müdahale eden Özdemir, dünyada ilk kez PICA denilen tıkalı damara müdahale ederek açılmasını sağladı. Dünya da ilk kez beynin ulaşılması zor olan daha uzak damarlarına müdahale ederek iyileştiren Özdemir, geçici görevle Konya şehir hastanesi inme merkezinde; sadece beyin damar hastalıkları üzerine çalışma yapıyor.

GELİŞTİRDİĞİ YÖNTEM DÜNYA TIP LİTERATÜRÜNE GİR

Beyni besleyen ve ulaşılması daha zor ve hayati bölgedeki ince damarlardaki tıkanıklar için geliştirdiği anjiyo yöntemi dünya tıp literatürüne giren Özdemir, geliştirdiği anjiyo yöntemiyle 10 dakikalık müdahale ile oluşabilecek kalıcı engellerin de önüne geçmeyi başardı. Beyni besleyen damarların tıkanması durumunda saniyeler içerisinde kişinin konuşmasının bozulduğunu, ağızda kayma ve gözlerin de dönmeye başladığını ifade eden Özdemir, "Nörolojide acil bir durumdur. Çünkü o beyin damarı tıkanıklığı eğer devam ederse, kalıcı olarak ileriki dönemde o kişi başkasının yardımına ihtiyaç duyacak şekilde yatağa bağımlı hale gelebilir. İlk birkaç saniye içerisinde damar tıkandıktan sonra hemen beyin hücreleri ölmeye başlar. Acil ve hızlı bir şekilde bu damarların açılması gerekiyor. İlk altı saat içerisinde özellikle hızlı bir şekilde ulaştırılan hastalarda dramatik olarak bu felcin düzeldiğini biz görüyoruz. Özel kapalı bir yöntemle, anjiyo yöntemiyle beyin damarlarına ulaşılarak o tıkalı damarlardaki pıhtıyı alarak temizleme işlemleri başarılı bir şekilde yapmaktayız" diye konuştu.

"LİTERATÜRDE DE İLK YAYIN OLARAK KABUL ETTİRDİK"

Beyni besleyen zor ve kritik tıkalı damarları yeni yöntemle açmayı başardıklarını anlatan Özdemir, şunları söyledi: "Dünyada ve ülkemizde genelde bu damar tıkanıklıkları, müdahale yapılan beyni besleyen büyük ana arterlere yapılıyor. Fakat beyni besleyen daha ulaşılması zor, daha uç bölgelerdeki damarlara genelde müdahale yapılan bir durum değil. Fakat beyni besleyen bu stratejik alanları besleyen küçük, bu ulaşılması zor damarlar da tıkandığı zaman hastalarda ağır özürlülüklere sebep olabiliyor. Literatürde yaptığı bu yayında, ulaşması zor beynin daha uç dallarına ulaşılarak birçok hastada da yine damarı açarak felcin düzeldiğini gördük. Bu şekilde de yayınımızı yaptık ve literatürde de ilk yayın olarak bunu kabul ettirdik. Beynin ulaşılması zor, daha kıvrımlı, daha uç bölgelere de ulaşılabilirliğini ve müdahale yapılabilirliğini göstermiş olduk."