Dadaşın olmazsa olmazı göğermiş peynir

Erzurum’un coğrafi işaretleri ürünlerinden biri olan küflü peynir, kış aylarında da sofraların vazgeçilmezi olacak. Fiyatları ne kadar cep yaksa da, dadaşlar bu peynirden vazgeçemiyor.

Tarih: 28.10.2022 11:20
Dadaşın olmazsa olmazı göğermiş peynir

Talha KOCA

Erzurum’da yaklaşan kış mevsiminin beraberinde vatandaşlar yaklaşık iki aydır erzaklarını kilerlerine depolamaya başladı. Kilerlere ilk saklanan ürün Erzurum’un coğrafi işaretlerinden ve milli değerlerinden küflü peynir oldu. Her ne kadar Fiyatı cep yaksa da vatandaşlar bu peynirden vazgeçmiyor. Erzurum’un tescilli ürünlerinden Civil Peyniri ve lor peynirinin buluşmasıyla ve kilerlerde odun külleri arasında bekletilmesiyle oluşan göğermiş peyniri Erzurum’da 4 kişilik bir aile yılda ortalama 25-30 kilo aralığında tüketebiliyor. Erzurum’un süt ürünleri üreticilerinden Yunus ve Emre Çizmelioğlu kardeşler köylerden günlük taze olarak topladıkları sütleri mandıralarında işleyerek her türlü süt ürünü üretmekte. Üretmiş oldukları bu ürünleri şehrin dört bir yanında müşterilerine sunmakta. Yaklaşan kış aylarında en çok satılan ürünlerin başında Civil Peynir, tereyağı ve Göğermiş Peynir geldiğini belirten Çizmelioğlu Kardeşler “Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte vatandaşlar kışlık yağ ve peynirlerini satın almaya başladı. Son bir aydır ki satışlar yüksek. Vatandaşlar kışlık hazırlıklarına geçen son bir aydır hız vermiş durumda. Şehir dışından aldığımız siparişler bile hat safha da bazen yetişmekte güçlük çekiyoruz. Vatandaşlar fiyatlardan ne kadar memnun olmasa da tereyağı ve peynirden özellikle de küflü peynirden vazgeçemiyor.” ifadelerini kullandı.

KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ

Erzurum’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi küflü peynir vatandaşlar tarafından büyük rağbet görüyor. Dadaşların kahvaltı sofralarında mutlaka bulundurduğu bu peynir kilogramı 110 Liradan satışa sunulurken sofralarda bu peynirin yanında yer alan Civil Peynir 75 Liradan ve Tereyağı da 185 Liradan ve Kaşar Peyniri de 90 ile 160 Lira aralığında satılıyor. Fiyatların bu denli yüksek olmasına değinen süt üreticileri “Köylüden sütü yüksek fiyatlara satın alıyoruz. Köylünün sütü yüksek fiyatlara satmasının ana sebebi de yem fiyatları ve bunun yanı sıra hayvan meralarına harcadıkları ücretler ve tarım arazilerinde hayvanlar için ürettikleri mera otunun hizmetli ve  büyük işçiliğidir. Yakıt fiyatları yüksek, çiftçi de hayvanların otunu yetiştirmek ve toplamak için traktörlerini kullanıyor. Bu zamanlar ve yüksek fiyatlarda direk süt ve süt ürünleri fiyatlarına yansıyor.” açıklamalarında bulundu. Erzurum’un tescillenen ürünlerinden Civil Peyniri  ve Lor Peynirinin bir arada kullanılarak yapılan küflü peynir, Türkiye çapında lezzetiyle ses getiren kahvaltı ürünü konumunda yer alıyor. Görüntüsünden dolayı ön yargıyla yaklaşan vatandaşlar tadına baktıktan sonra bu peynirden vazgeçemiyor.