DAĞ MAHALLESİ’NDEKİ VATANDAŞLAR ”TALAN ETTİLER”

Mustafa Gedikoğlu, “Gidecek hiçbir kapımız olmadı, sokağa atıldık, mağdur edildik…”

Tarih: 19.06.2023 21:28 Güncelleme: 19.06.2023 21:40
DAĞ MAHALLESİ’NDEKİ VATANDAŞLAR ”TALAN ETTİLER”

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziler, Mecidiye, Aziziye ve Dağ Mahallesi’nde birlikte yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında dağ mahallesindeki evleri kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan vatandaşlar mağdur olduklarını öne sürdü.

2013 yılından itibaren kentsel dönüşümün dağ mahallesinde başlarken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü dağ mahallesini komple riskli bölge alan ilan etmesi ile 2013 yılından beri dağ mahallesinde yaşayan tüm vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden 62 yaşındaki Mustafa Gedikoğlu, gidecek hiçbir kapılarının olmadığını sokağa atıldıklarını söyledi.

Mustafa Gedikoğlu,” Kentsel dönüşümle ilgili şöyle bir sıkıntımız bulunuyor. Gerek belediyenin, gerekse Çevre Şehircilik ve iklim müdürlüğünün vermiş olduğu vaatler yaptıklarıyla sözleri tutmuyor. Mesela benim bir dönüme yakın yerim var bana bir tane daire veriyor. Ayrıca 5 katlı evim var yine bana bir kat daire veriyor. Bu konuda biz vatandaşlar çok mağdur oluyoruz. Ayrıca bize verilen rakam ise 1 milyon oldu. Bu parayla bir daire bile alamıyorum. Biz vatandaşlar olarak çevre, şehircilik müdürüne, belediye başkanı yardımcısına olmak üzere birçok yere başvuru yaptık. Ama buna nazaran bizleri mağdur ettiler. Açıkçası elimizdeki malları elimizden çekiyorlar. Ve nereye giderseniz gidin diyorlar bizleri kaderimize terk ediyorlar. 2013 yılında bizler bir sözleşme yaptık kentsel dönüşüm projesi için. Benim 2 katlı evime o zaman yine iki katlı daire veriyorlardı 50 bin TL de borçlanacaktım. Şu anda buna nazaran o sözleşmeler geçerli değil.  Kura aşamasına getirdiler. O kadar saçma bir durum ki leylekler bile gülüyor. Çünkü isim listesi asıldığı halde kura çekiyorlar.  Kura yüzünden birisine 6 daire çıkıyor evi olana ise hiçbir şey çıkmıyor.  TOKİ’ler de ki evlerin genelde bodrum katları, birinci katları ve giriş katları hiç kimselere vermediler. Vatandaşların tepkisiyle de şimdi de kura çekiyorlar.  Dağ mahallesinde sosyal hayat yok, hastane yok, hiçbir şey bulunmuyor. Yollar bozuk, okul yok bir de millete ev veriyorlar.  Dağ mahallesini birilerine peşkeş çekecekler. CİMERE yazı yazdım sonuç alamadım. Buraların harabe hale gelmesinden dolayı çoluk çocuğum üniversiteden dönerken veya akşamları korkuyorlar. Hep tinerciler, esrarcıların meskeni oldu buralar. Hani AK parti vatandaşımızı mağdur etmiyordu. Oy verdiğimiz halde mağdur olduk.  Kamulaştırmayı yapan bir firma var Ankara da sağlıklı bilgiler vermiyorlar. Burada birkaç aile kaldı sadece nöbetçi konumunda Maalesef mağdur oluyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Artık bir çözüm bulunsun.”

Öztürk,”  2013 yılından itibaren Dağ mahallesinde kentsel dönüşüm başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü dağ mahallesini komple riskli bölge alan ilan etmiş oldu. 2013 den beridir. Ben de dâhil dağ mahallesinde yaşayan tüm vatandaşlar mağdur oldu.  Ayrıca Ak Parti’de delegesi üyeyim ama buna rağmen sahip çıkılmıyor. Beş dönem sandık başında görev yaptım.  Yıllardır vergiyi aksatmıyorum hükümet için her şeyi yaptım ama hükümet mağdur etti bizleri.  Çalıştırdığım market rafları hep boş çünkü çoğu insan buradan parasını aldı göçtü. Kalan bizler de maddi durumumuz el vermediği için gidemiyoruz.  Ben de dâhil dağ mahallesinde yaşayan tüm vatandaşlar mağdur oldu.   Yıllardır vergiyi aksatmıyorum hükümet için her şeyi yaptım ama hükümet mağdur etti bizleri.  Çalıştırdığım market rafları hep boş çünkü çoğu insan buradan parasını aldı göçtü. Kalan bizler de maddi durumumuz el vermediği için gidemiyoruz.  Elimde çevre, şehirciliğin verdiği belgeler bulunuyor. O zamanlar da kentsel dönüşümden sonra bana 3+1 daire ve 76 metre kare dükkân toplam da 300 metre kare yer vereceklerdi. Elimde çevre, şehirciliğin verdiği belgeler bulunuyor.  O zamanlar da kentsel dönüşümden sonra bana 3+1 daire ve 76 metre kare dükkân toplam da 300 metre kare yer vereceklerdi. Ama şimdi bana sadece 90 metre yer verdiler.  Ama şimdi bana sadece 90 metre kare 1milyon 300 bin değerinde bir daire vereceklerini söylediler. Kentsel dönüşüm projesinden verilecek ev asla işimizi çözmez dükkânım olmayacak sorun yaşayacağız. Bir de verecekleri eve de para ödeyeceğimizi söylüyorlar. Ben emekli birisiyim nasıl ödememi bekliyorlar. Ne yapmamız lazım bu sorunu çözmek için çok hükümetin kapısını aşındırdık sonuç alamadık.  Erzurum’da bakkallar arasında en fazla vergiyi bendim ama işim durdu şu anda. TOKİ ‘den ev veriyorlar ama iş yeri vermiyorlar bazılarının hiç iş yeri olmadığı halde verdikleri halde bizler de istediğimiz halde verilmiyor. Dağ mahallesinin hep boşalttılar fazla kimse kalmadı.  Beyaz masaya dilekçe yazdım. İki tane mühendis geldi baktı onlar da mağdur olduğumu gördüler. Mahkemeye çıkmayı düşünüyoruz ama uzun sürecek bir dava olduğu için belirsizlik için de kaldık. Şimdiye kadar bir tane yetkili gelmedi. Ne Büyük Şehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediyesi Başkanı Mahmut Uçar buranın muhtarı bile biz vatandaşlarla hiç ilgilenmedi. Bir gün bile haliniz nasıldır diye, isteğiniz var mı, sorununuz var mı veya mahallenin durumu nasıldır diye hiçbiri sormadı. Nasıl olsa biz vatandaşlar olarak oy veriyoruz, iktidara geliyorlar ve sonrasında ise ne yaparsanız yapın diyorlar. Buradaki vatandaşın yüz de doksanı mağdur halde.  Komşumun evinin değeri 200 bin tutuyor diye yeni yapılan evlerden bile verilmiyor. Diyorlar parayı al git nereye gidecek bu adam peki?  Yönetim onların elinde çağırsınlar bizleri adam akıllı işlerle mağdur etmeden paramızı versinler veya evlerimize karşılık aynı evleri versinler.”