DAİRE SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR HİZMET…

Yer gösterme hizmeti daire sahibi olmak isteyen vatandaşlar için çok önemli bir hizmet olup, satıcılar tarafından doğacak olan mağduriyetlerin önüne geçiyor.

Tarih: 17.07.2023 17:28
DAİRE SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR HİZMET…

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Bazı gayrimenkul sahiplerinin satış yaparken ortaya çıkardıkları mağduriyeti önlemek adına yer gösterme hizmeti, daire sahibi olmak isteyen vatandaşların güvenliğini sağlıyor.

İnsanlara güzel yol kenarında güzel bir arsa gösterilip, başka bir yerde ki arsanın satılabileceğini ve bunun ispatlanmasının bir hayli zor olduğunu vurgulayan Erzurum Tapu ve Kadastro eski Müdürü Ali Ataman, bu hatanın iyi niyetle veya kötü niyetle yapılabileceğini söyledi. 

Yer gösterme hizmetinin düşük bir maaliyeti olduğunu ve vatandaşların güvenirliği açısından önem taşıdığını ifade eden Ataman, vatandaşların bu hizmetten haberdar olmalarını gerektiğini ve yer gösterme hizmetini Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarından kolaylıkla alınabileceğini söyledi. 

Ataman, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi hizmetlerinden birisi yer gösterme işlemidir. Vatandaşlar tapuda bir gayrimenkul satın alacakları zaman genellikle bizzat yeri görmeden alıcı ve satıcı arasındaki kendi beyanlarına bağlı olaraktan alım ve satım işlemi gerçekleştiriyorlar. Satıcı, ben şurayı satıyorum, dediği takdirde, işte buda tapusu, denildiği zaman satış yapılıyor. Burada şöyle bir problem çıkabiliyor. Bizler bir kilo elma alacağımız zaman elmanın tek tek her birini elimize alır sağlam mı diye kontrol ederiz. Genellikle ev alırken beyan üzerine alırız. Resmi olarak bize evi göstermesini bilemeyiz ve istemeyiz. Niçin istenmiyor? Vatandaş bu hizmetten haberdar değildir. Yer gösterme işlemi bir gayrimenkulün bu bir arsa olur, tarla olur ve ev olur yani herhangi bir gayrimenkulün zeminde resmi olarak gösterilme işlemidir. Bu alım satım öncesi özellikle önemli bir güvencedir. Çünkü size başka bir yerin tapusu gösterilip başka bir yer satılabilir. İyi niyetle de bu hata yapılabilir kötü niyetle de yapılabilir. Kötü niyetle yapılan bir örneği vermek gerekirse aslında arka cepheden bir ev satılıyordur. Size ön cepheden bir yer gösterilmiştir. Siz ön cephedeki evi satın alıyorum diye düşünürsünüz fakat arka cephedeki bir ev satılmıştır. Uzak bir yerdeki arsa satılıyordur. Size satıcı tarafından güzel bir yerde yol kenarında bir arsa gösterilir. Gerçekte arkadaki bir arsa satılmış olur. Bu tarz bir alım satımdan önce tapu ve kadastro genel müdürlüğünün yer gösterme işlemi ile hizmetti almakta fayda vardır. Pahalı bir hizmet olmamakla beraber fiyatlar sık değişiyor içinden geçtiğimiz bugünlerde yaklaşık olarak bu hizmet 600 TL ila 800 TL’dir. Yol hizmetine göre değişiklik gösterebilir. Bir hizmet bedeli ödediğinizde tapu ve kadastro genel müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarından (LİHKAB) bu resmi hizmeti satın alabilirsiniz. Gayrimenkulü satın almazdan önce emin olmak için satın alacağınız mülkü zeminde görüp bakabilirsiniz ve buna ait resmi evrakı da satın alacağınız lisanslı tapu ve kadastro mühendislik bürolarından alırsınız. Müracaat biçimi şöyle yapılır; alıcı vatandaş doğrudan doğruya müracaat edemez ve satıcı ile birlikte başvurmaları gerekiyor. Alıcı bu esnada resmen sahibi olmadığı ve sahibi olmadığı bir yer hakkında bilgi edinmesi için bilgi alması yasal değildir. Satıcının iznini alarak, satıcı ile birlikte müracaat yapılarak zemin görülebilir. Yer gösterme önemli bir hizmet olup bu hizmetten yararlanmalarında fayda olacaktır.”