Dart’ta Erzurum’da bir İlk

Dart Antrenörü Özkan Çağlar dart ve Erzurum’un ilk kez gittiği Türkiye Şampiyonası’nda elde ettiği başarılar hakkında konuştu.

Tarih: 27.09.2023 21:33
Dart’ta Erzurum’da bir İlk

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Özkan Çağlar 3. Kademe Dart Antrenörü:
Erzurum’daki ilk ve tek dart antrenörü olan Özkan Çağlar, Erzurum’da daha öncesinde Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi olan Vildan Danış Koç ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Mahmut Atmaca’nın dartta girişimlerinin olduğunu, dart antrenörü ile birlikte bir profesyonel bir çalışma olmadığını belirtti. Erzurum’da şu anda yaklaşık 50 dart sporcusunun bulunduğunu söyleyen Özkan Çağlar gerçekleşen son Türkiye Şampiyonası’na da 17 sporcu ile katılım gerçekleştirdiklerini söyledi. Çağlar, Erzurum’dan daha önce Dart Türkiye Şampiyonası’na katılım olmadığını, bu katılımın ilk olduğunu ve ilk katılımda madalyalar ile döndüklerini söyledi.
Özkan Çağlar, “Şu anda il temsilcimiz olan Vildan Danış Koç hocamızın ben buraya gelmeden önce yaptığı şeyler vardı. Tuzcu Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda Mahmut hocamız var. Mahmut hocamız da okul sporlarında bu sene Türkiye’de derece aldı. Bugüne kadar Erzurum’da Vildan Hoca ve Mahmut Hoca Erzurum’da bir şeyler yapmışlar. Onun dışında dart adına Erzurum’da bir şey yapılmamış. 
"Dart Salonu Olmadan Madalya Geldi"
Erzurum’da yaklaşık olarak 50 civarı sporcumuz var. Dart salonu olarak bir salonumuz yok. Yaklaşık bir ay önce Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk Bey ile yine il temsilcimiz ve ben bir toplantı yapmıştık. Kamp Eğitim Merkezi’nde müdürümüzün de desteğiyle bir alan oluşturmayı düşünüyoruz. 


“Çalışmalar Okullardaki Spor Salonlarında Gerçekleşiyor”

Çalışmalarımızı okullarda gerçekleştiriyoruz. Okulların içerisindeki spor salonlarında kendi alanlarımız var, Zübeyde Hanım Ortaokulu’nun alt katında küçük bir spor salonu var. Bizim için gayet yeterli olan bir spor salonumuz, zaman zaman düzenlediğimiz il müsabakalarımızı da burada gerçekleştiriyoruz. Türkiye Dart Şampiyonası’na 17 sporcu ile katıldık. 

"Bu sporculardan 3’ü kendi kategorilerinde Türkiye’de ilk 3’e girdiler"

Sporcularımızdan birisi Furkan Çağlar Minik Erkekler kategorisinde Türkiye 2.’si oldu. Yade Taylan, Genç Kızlar kategorisinde Türkiye 2.’si oldu. Efe Berk Akçaalan, Minik Erkekler kategorisinde Türkiye 3.’sü oldu. Bunların dışında ilk 8’de ve ilk 16’da elenenler oldu. Bu müsabakalarda kura şansı da çok önemli. Erzurum da dartta yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışılıyor. Uzun yıllardır bu işe emek veren hocalarımız var. Ben de buraya gelip bu çalışmaları başlatalı 1-1,5 sene oldu. Yıllardır çalışan şehirler var, Antalya, Denizli, Ankara gibi. İster istemez oralarda dart kültürü oluşturmuşlar, sistem kurmuşlar. Biz de şimdi Erzurum’da o sistemi kurmaya çalışıyoruz. 


İlk Türkiye Şampiyonası’nda Madalya
Erzurum, Dart Türkiye Şampiyonası’na ilk defa katıldı. İlk Türkiye Şampiyonamızda da ilk madalyalarımızı aldık. Tekniği çok önemsiyorum. Dart branşı kolay gibi gözükür. Sanki boardun karşısına geçip lap lup sallayıp şans falan gibi düşünülse de tekniğin çok önemli olduğu bir branştır. Tabii insanlar uzun uzun oyun kuralları konuşmayalım ama insanlar dart ne zannediyorlar? Orta noktayı vurmakla alakalı bir oyun olduğunu zannediyorlar. Orta noktayı vurmakla alakası yok. Farklı sayı alanları var. Bu alanlar çok küçük alanlardır. Sporcular, oralara 3 okunu da atmaya çalışıyor. Dolayısıyla okta oluşacak en küçük sapma oku alır çok düşük sayı alanlarına götürür ve dolayısıyla sporcu iyi bir sayı elde etmiş olamaz. Dolayısıyla çok stratejik, çok teknik, vücut duruşunun, vücut kompozisyonunun, kolların açısının eğiminin, parmakların oku tutuş şeklinin hepsi çok önemlidir. Teknik dışında mental durumunun da çok önemli olduğu bir branştır. 3 tane okunuz var atıyorsunuz, daha sonra rakibin arkasına geçip onun atmasını izliyorsunuz. Rakip bir de ilk atışlarda sizi …