DATAE 36 Ürünü Tescillendirdi

Erzurum’da bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne ait 36 tescilli ürünü bulunuyor.

Tarih: 21.08.2023 23:09 Güncelleme: 21.08.2023 23:10
DATAE 36 Ürünü Tescillendirdi

www.erzurumgunebakıs.com/Rabia Aslan Karakaş 

Erzurum Aziziye’de bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 1969’dan beri çalışmalarını sürdürüyor. Doğu Anadolu tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Bölümü, Hayvancılık Bölümü, Üretme ve İşletme Bölümü, Tarla Bitkileri Bölümü, Tarım Ekonomisi Bölümü ve Toprak ve Su Kaynakları Bölümü olmak üzere içerisinde 6 farklı bölümü barındırıyor. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü bugüne kadar 36 ürünü tescillendirdi.
1969’da kurulan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün tescil ettirdiği Arpa, Buğday, ürünler:
Ayyıldız – Olgun – Ümranhanım – Kırik – Yıldırım – Daphan – Alparslan – Nenehatun – Karasu-90 – Doğu-88 – Palandöken-97 – Lancer – Lütfibey Korungası – Arife Ak Üçgüllü – Aygün Macar Fiği – Dadaş Çayır Üçgülü – Doğubeyazı – Karabeyazı Ak Üçgüllü – Ömerbey Yonca – Savaş Yonca – Tavlaş Çayır Üçgüllü – Taya Domuz Ayrığı – Doğu Yıldızı Domuz Ayrığı – Ayfam Domuz Ayrığı – Uysal – Yazıcıoğlu Köy Çeşidi Kuru Şeker Fasülye – Yakutiye 98 Kuru Fasülye – Aras 98 Kuru Fasülye – Terzi Baba Kuru Fasülye – Aziziye 94 Nohut – Yeşil Mercimek Erzurum 89 – Kırmızı Mercimek Malazgirt 89 – Uysal – Yazıcıoğlu ​
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Hakkında
1969 Yılında Tarım Bakanlığına bağlı Zirai Araştırma Enstitüsü olarak Erzurum da kurulan enstitü, daha sonra birçok düzenlemeden geçmiş ve nihayet Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 1987 Yılındaki re-organizasyonu ile havza kuruluşu haline getirilerek Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak isimlendirilmiştir. En son düzenlemede tarımsal araştırma enstitülerinin, “aralarındaki iş bölümünün ülke ihtiyaçlarına cevap verecek konuları kapsayacak ve duplikasyonları önleyecek tarzda yeniden düzenlenmesini” amaçlayan Bakanlık Olurları ile ülkemiz ekolojik karakterleri bakımından 5 ana Tarımsal Araştırma Yayım Bölgesine ayrılmış ve enstitümüze bu bölgelerden biri olan Doğu Anadolu (Soğuk Kara İklimi) Tarımsal Araştırma-Yayım Bölgesinde araştırma yapma görevi verilmiştir. Enstitümüz, bu iklim kuşağı içerisinde yer alan 4 farklı agro-ekolojik zonda çiftçi problemlerine yönelik araştırmalar yapmakla yükümlü hale gelmiştir. Enstitümüzün sorumluluk bölgesinde yer alan iller. Doğu: Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari ile Siirt ve Şırnak’ın yüksek yerleri; Doğu-Kuzey Geçit : Kars, Ardahan, Artvin (yüksek yerleri), Rize, Trabzon ve Giresun’un iç kesimleri; Doğu-Güney Geçit: Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ illerinin yüksek kesimleri; Mikroklimalar: Iğdır ve Artvin (Çoruh Vadisi). 
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Misyonu
Ülkemizin ve dünya pazarlarının ihtiyacı olan, güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişebilirliği gerçekleştirmek. 
Tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak.
Kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek amacıyla politika belirlemek ve uygulamak.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Misyonu
Gıda ve tarım alanında; Üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak, Türkiye'yi bölgesinde lider, Dünyada küresel aktör haline getirmek.​