DAVALARDA TARAFLARIN DAVAYI TAKİP ETMEMELERİ

Davalının şahsa dava açtıktan sonra her iki tarafında davayı takip etmemesi durumunda davanın işleyiş süreci nedir?

Tarih: 24.08.2023 20:37
DAVALARDA TARAFLARIN DAVAYI TAKİP ETMEMELERİ

www.erzurumgunebakıs.com / Sedanur Bingöl 

Konuyla alakalı bilgilerine başvurduğumuz Erzurum Baro Başkanı, Talât Göğebakan, “Tüm davalar için söyleyebilirim ki, Tarafların davayı açıp davayı takip etmemesi, mahkemeye gelmemesi ve gelemediğine dair mazeret gösterip ispatlamaması durumunda dava müracaata bırakılır” 

Göğebakan, “ Tüm davalar için, Tarafların davayı açıp davayı takip etmemesi, mahkemeye gelmemesi ve gelemediğine dair mazeret gösterip ispatlamaması durumunda dava müracaata bırakılır. Davacı isterse sonradan mahkemeye müracaat ederek başvuru yapar ve dava yeniden görünür hale gelir. Davanın müracaata bırakılması, davadan feragat ve davanın geri alınmasından farklı olup, davanın müracaata bırakılması için davalının kabulüne veya rızasına gerek yoktur, müracaata bırakılan dava 3 aylık süre içinde yenileninceye kadar varlığını korumaktadır. Hukuk Mahkemeleri Kanunu 150. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince, dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılırken İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.” 

“Tarafların davayı takip etmemelerinin, hukuk ve ceza davalarında farklı sonuçları vardır. Ceza davalarında, şahıs şikâyetçi değilse, dosyaya katılmak istemiyorsa, takip etmek zorunda değildir. Bu bağlamda Hukuk Mahkemeleri Kanunu 150. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince, usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Şikâyete bağlı bir suç varsa, dava açan şahıs davayı takip etmese de, bireyin topluma veya bir kurum tarafından konulmuş kurum kanununun oluşturduğu yasal hak mağduriyetinden ötürü dosya kamu davasına döner ve şahsın şikâyetçi olup olmaması önemli olmayarak, Dava yürütülmeye devam eder ve sanığın suçlu bulunması durumunda da ceza verilir. Bunun dışında Takibi şikâyete bağlı suçlar dediğimiz, işlenen suç hakkında soruşturma veya kovuşturma yapabilmesi için suç mağdurunun ya da suçtan zarar gören kişinin şikâyetçi olabilecekken şahıs şikâyetçi olmayarak, davayı da takip etmiyorsa dava ortadan kalkar.”