DEFİNE AVCILARI DEDEKTÖR SATIŞLARINI ARTIRDI

Erzurum’da tarihi eserlerin en büyük düşmanı olan define avcıları, internet üzerinden metal altın arama dedektörlerine rahatça ulaşmakta.

Tarih: 01.06.2023 18:58
DEFİNE AVCILARI DEDEKTÖR SATIŞLARINI ARTIRDI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Define dedektörlerinin fiyatlarının bin TL’den başlayıp 1 milyon TL’ye kadar çıkabildiğini ifade eden Mehmet Sevecen, define dedektör satışlarında artış yaşandığını söyledi.

Sevecen,” Defineciler dedektörlerin başına yüzey aramalarda kullanılan VLF dedektörler en çok tercih ediyor. Ortalama 45 cm çeken bu dedektörlerin altın, gümüş, alüminyum, demir gibi metalleri birbirinden ayırabilme yeteneğine sahiptir. Çoğu defineci ise dedektör almak yerine kendi dedektörünü yapıyor. Alüminyum ve bakır çubukları uzun süren testler sonucu metali çeker hale getiren defineci guruplarına rastlamak mümkün. Ekonomisi iyi olan defineciler ise yer altı görüntüleme radarları aldıklarını görüyoruz. Günümüz koşullarında basit bir dedektör üretebilmek son derece kolay bir hal almıştır. İnternet ortamında bile dedektör yapım aşamaları için gerekli olan basit devre şemaları yer almaktadır. Bu sebepten dolayı ülkemizde de metal dedektör üreticilerinin sayısı her geçen gün katlanarak artış gösteriyor.  Fakat derin bir arama yapacak ve üst düzey ayrıştırma kapasitesine sahip niteliklerde bir defne dedektörü üretebilmek, göründüğü derecede kolay olmayabilir. Sahte metal detektörlere dikkat edilmesi gerekir.”