ÂDEM DESTEK MERKEZLERİ KADINLARIN UMUDU OLDU

Erzurum’un Abdurrahman Gazi mahallesinde yer alan Palandöken İlçe Kaymakamı Uğur Tutkan’ın gayretleri ile kurulan Aile Destek Merkezi maddi imkânı iyi olamayan bayanların umut kapısı oldu.

Tarih: 24.05.2023 18:55 Güncelleme: 24.05.2023 19:30
ÂDEM  DESTEK MERKEZLERİ KADINLARIN UMUDU OLDU

www.erzurumgunebakıs.com Rabia ASLAN KARAKAŞ

Aile Destek Merkezleri (ADEM )  merkezinin birincisini Abdurrahman Gazi mahallesinde açtıklarını ifade eden palandöken Kaymakamı Uğur Tutkan, yeni açılan ADEM merkezinin 5 katlı binadan oluştuğunu her katın ayrı ayrı planlı bir şekilde aktif hale getirdiklerini söyledi.

Tutkan,” Aile Destek Merkezleri (ÂDEM) 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında, kadınlarımızın Devlet ve Millet kaynaşmasını sağlamak amaçlı, psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimleri ile toplumsal entegrasyonlarını sağlamaya yönelik faaliyet gösteren merkezlerdir. Abdurrahman Gazi ve Maksut Efendi mahallerinde Aile Destek Merkezlerini kurduk. Âdem Merkezlerinin birincisi olan Aile Destek Merkezi 5 katlı binanın tadilatını yaptırarak ve her katın ayrı ayrı planlayarak hayata geçirdik.  Âdem merkezinde 60 tane kursiyerimiz yer alıyor.  Kursiyerlerimizin çocuklarına yönelik de merkez de kreş bulunuyor bu kreşimiz 4,6 yaş arası çocuklara hitap ederken toplamda ise 14 tane çocuğumuza eğitim veriliyor.  Âdem Merkezimizin kadrosunda 7 tane usta öğreticisi, 1 koordinatör,1 eğitici,1 tane de yardımcı görevli yer alıyor.  Âdem Projemiz ile Palandöken İlçesine bağlı Abdurrahman Gazi mahallesinde ikamet etmekte olan sosyal güvenceden yoksun toplumsal hayata katılımlarını sağlayamayan kadınlara sosyal kültürel mesleki hizmetler çerçevesinde aile içi iletişim, çocuk gelişimi ve eğitimi, el sanatları kursu, giyim üretim teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri, halıcılık, tasarım, okuma yazma, Kur’an-ı Kerim öğrenme gibi çeşitli kurslar düzenleniyor.  Ayrıca kadınlarımıza kurslarla beraber kişisel gelişim, moral, sağlık, vatandaşlık, vb. konularda bilgi düzeylerinin artırılmasına yönelik eğitim programları konferans seminer gibi etkinlikler yapılıyor. “

AİLE DESTEK EĞİTİM MERKEZİNDE DEVLET MİLLET KAYNAŞMASI SAĞLANIYOR

Proje faaliyetleri süresince Aile Destek Eğitim Merkezi kapsamında açılacak kreş ile katılımcı kadınların çocuklarının psiko-motor, bilişsel, fiziksel gelişim alanlarına yönelik faaliyetler yapıldığını belirten Palandöken İlçe Kaymakamı Uğur Tutkan, dış göçün, kadına yönelik şiddetin ve toplumsal olayların yoğun ve sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşük olduğu yerleşim yerlerindeki vatandaşların devlet millet kaynaşmasının sağlanması amaçlandığını söyledi. 

Tutkan,” Ayrıca Merkezimizde milli ve manevi değerlerin önemi, madde bağımlılığı ile mücadele, etkili ebeveynlik ve çocuk istismarı ile mücadele, aile içi iletişim, meslek edindirme katma değer üretimi atölye çalışmaları şeklinde teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. Proje faaliyetleri süresince Aile Destek Eğitim Merkezi kapsamında açılacak kreş ile katılımcı kadınların çocuklarının psiko-motor, bilişsel, fiziksel gelişim alanlarına yönelik faaliyetler icra edilerek çocukların gelişim sürecine desteklenmektedir. Kurslarımıza katılan kadınlarımız mesleki eğitimlerinin ardından ilgili kurumların verdiği hibe destekleriyle kendi iş yerlerini kurabilmektedirler. Aile Destek Merkezleri dezavantajlı grupların yoğun olarak yaşadığı, iç ve dış göçün, kadına yönelik şiddetin ve toplumsal olayların yoğun ve sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşük olduğu yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın devlet-millet kaynaşmasının sağlanması, aile bütünlüğünü tehdit eden unsurlardan korunması, milli ve manevi değerler ile toplumun değer yargılarını muhafaza etmek üzere psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerinin ve toplumsal entegrasyonlarının sağlanması amacı ile faaliyet gösteren merkezlerimizdir.” Diye konuştu