Demir eksikliğinin belirtileri

Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, insanlarda fazlasıyla görülen, bir kansızlık türü olarak bilinen demir eksikliğinin belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili GÜNEBAKIŞ´a özel değerlendirmelerde bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Demir eksikliğinin belirtileri

Nesrin Çetinkaya

Çok sık görülen bir hastalık olan demir eksikliğinin bir kansızlık türü olduğunu söyleyen Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, bu hastalığın demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığını, buna bağlı olarak tedavi edilmediğinde büyük sorunlara açabileceğine dikkat çekti. Demirin vücut için çok önemli bir mineral olduğunu belirten Toksoy, vücutta üretilmediği için bazı besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerektiğine değindi. Toksoy, bazı dönemler ve risk guruplarında ise alımının takip edilmesi gerektiğini söyledi.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ ve TEDAVİ YÖNTEMİ

Demir eksikliği hastalığında meydana gelen belirtileri ve hastalığını tedavi hakkında önerilerde bulunan Toksoy, ?Demir eksikliğinin nedenlerinden biri olan demirin yetersiz alımı, yetersiz beslen ile daha da tetiklenebilir. Bu çok fazla görülen bir hastalıktır. Çocukların anne sütü yerine demir desteği olmayan mamalarla beslenmesi, hazır gıdalarla beslenme ve hayvansal gıdaların yeterli alınmaması demir eksikliğine neden oluyor. Yetişkinlerde ise demir eksikliğinin en belirgin sebepleri çay, kahve tüketiminin fazla olmasıdır. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka unsur denebilir. Demir eksikliği yaşayan insanlar genellikle soluk benizli olurlar ve halsiz olurlar. Bu noktada bir dirençsizlik söz konusudur. Bunun yanı sıra yine nefes almada güçlük, hızlı kalp atışı, vücudun bazı bölgelerinde üşüme, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler meydana geldiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalı ve bir kan testi ile demir eksikliğini, hastalığın hangi boyutta olduğunu kolayca tespit edilebilir. Daha sonra ise tedavi yöntemleri uygulanır. Toplumda kansızlık olarak bilinen demir eksikliği, kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapısında oksijenin taşınması ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin miktarının azalmasıdır. Demir eksikliği, öncelikle mide ve bağırsak kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın da belirtisi olabilir.

Hastalığın tedavisinde öncelikli olan şey elbette ki doğru teşhistir. Hastalığın nasıl ve ne yönde ilerlediği iyi bilinmeli ve doğru tanı konulmalıdır.  Doktorlar tarafından önerilen ilaç tedavisi çok düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra ise vücutta eksik olan demir takviye besinlerle dengelenmelidir. İlaç tedavisinin yanı sıra alınan besinlerde önemli. Yani tedavi, demir yönünden zengin besinlerle desteklenmeli.  Güçlü bir mineral olan demir en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyvelerde bulunuyor. Yine aynı şekilde kırmızı et, kabak, balık patates gibi ürünlerde bolca var. O yüzden bu besinleri tüketmek demir ihtiyacını karşılayacaktır. Hastalığın tedavisinde alınan bu besinler hastaya fayda sağlayacak ve vücutta ki demir oranını dengelemeye yardımcı olacaktır? diye konuştu.