DEMİRCİ USTALARI İŞ YAPMADIĞI İÇİN İŞÇİ ÇIKARIYOR

Erzurum’da demir fiyatlarında artış yaşanırken demir işiyle uğraşan ustalar iş yapamadığı için işçi çıkarmak zorunda kalıyor.

Tarih: 04.08.2023 18:57
DEMİRCİ USTALARI İŞ YAPMADIĞI İÇİN İŞÇİ ÇIKARIYOR

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Demir kilo fiyatının 20TL’ye yükselmesinden dolayı iş yapamadıklarını ifade eden Demirci ustası Cemil Küçük, sürecin son günlerde olumsuz yönde gelişim göstermesi her geçen gün süreçte inşaat demiri fiyatlarına yeni zamların yapılmasında etkili olduğunu söyledi.

Küçük,” Dolar kurunda yaşanan gelişmelerle beraber ve küresel çaplı yaşanan savaş ortamının beraberinde getirdiği süreçle birlikte inşaat demirinde piyasa karıştı. Fiyatların uçuşa geçmesi son günlerde kişileri olumsuz yönde etkilen gelişmeler arasında bulunuyor. Bu durum en çok da ev sahibi olmak için birikim yapanları etkiliyor. iş yerleri bulunan sıcak demirci ustaları müşteri bekliyor. İş yerlerine erken saatlerde gelen sıcak demirci ustaları gün boyunca müşterinin gelmesini bekleyerek, az da olsa bir iş yapmak istiyorlar. Biz bu mesleği dedemiz ve babamızdan öğrendik.   Ama şimdi teknolojinin gelişmeyle birlikte iş yapamaz duruma geldik. İş yerinde sabahtan akşama kadar müşterinin gelmesini bekliyoruz. Oysa bizim yaptığımız çapa el emeği olduğu için daha pahalı olması gerekiyor. Ancak pahalıya satış yaptığımız zaman teknolojiye yenik düşüyoruz. Demircilik sanatını yaşatmak, ayakta kalabilmek için sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar ateş karşısındayım. Tüm zorluklara rağmen ben bu mesleği seviyorum. Bunun dışında bir iş yapamam. Yıllarım ateş başında geçti. Ben yandım çocuklarım yanmasın. Devlet bizlere biraz destek sağlamalı. Belediyeler de bizim gibi sanatkârların elinden tutmalıdır. Bunlar yapılırsa sıcak demir sanatı da yaşatılır, teknolojiye yenik düşmez.”