Depozito, kiracının son ay kira bedeli olarak sayılamaz!

Ev kiralamada yaygın olarak uygulanan bir yöntem olan depozito, kiracı ile ev sahibi arasında güvence sağlamak amacıyla alınan bir ödemedir.

Tarih: 13.02.2024 21:13
Depozito, kiracının son ay kira bedeli olarak sayılamaz!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Depozito kiracının son ay kirası olarak kabul edilemez. Bu konuda yanlış anlaşılmalar ve uygulamalar bulunmaktadır.

Ev sahipleri depozitoyu ev kiralamadan önce alarak, kiracının olası zararları karşılamak ve evi tahliye ederken oluşabilecek masrafları karşılamak için kullanır. Ancak, depozito kiracının son ay kira bedeli olarak değerlendirilemez. Kiracının son ay kira bedelini ödemesi gerekmektedir ve bu bedeli depozito olarak verilen miktarla karıştırmak yanıltıcı olabilir.

KİRACI EVDEN ÇIKARKEN DEPOZİTOYU TALEP EDEBİLİR

Depozito, ev sahibinin olası zararları veya tahsil edilmemiş kira bedellerini karşılamak için alınan bir güvencedir ve kiracı evi terk ederken bu paranın iadesi talep edilebilir. Ancak, kiracıların son ay kira bedelini depozito olarak saydırmaları veya bu parayı son ay kira bedeli olarak kabul etmeleri yanlış bir uygulamadır.

Eğer kiracı, son ay kira bedelini depozito olarak saydırırsa, bu durum ev sahibi ile arasında hukuki anlaşmazlıklara neden olabilir. Ev sahibi, kiracının son ay kira bedelini ödemediği gerekçesiyle yasal işlem başlatabilir ve kiracı bu durumda hem son ay kira bedelini hem de depozitoyu ödemek durumunda kalabilir.

Bu nedenle, kiracılar depozitoyu son ay kira bedeli olarak saydırmamalı ve son ay kira bedelini ayrı bir ödeme olarak yapmalıdırlar. Bu şekilde, olası hukuki anlaşmazlıkların önüne geçilmiş olur ve her iki taraf da haklarını koruyabilir.