DEPREM SİGORTASININ TEMİNATLARI YETERSİZ KALIYOR

Deprem sigortası nedir? Deprem sigortasını kimler yaptırabilir? Deprem sigortasında fiyata etki eden unsurlar nelerdir? Acente Müdürü Yücel Özkan Günebakış Gazetesi’ne konuştu.

Tarih: 23.08.2023 16:12
DEPREM SİGORTASININ TEMİNATLARI YETERSİZ KALIYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Son zamanlarda meydana gelen depremler vatandaşları bitmeyen bir gerilime sürüklüyor. Yaşanan depremlerle birlikte insanların aklına gelen ilk şeylerden birisi de deprem sigortası oluyor. Peki, Erzurum’da deprem sigortası farkındalığı nasıl? 

Deprem sigortasının yaptırılmasının zorunlu olmadığını ve herhangi bir para cezasının olmadığını dile getiren Yücel Özkan Sigorta Şirketinin Acente Müdürü Yücel Özkan, deprem sigorta fiyatlarının taşınmazın bulunduğu konuma göre değiştiğini söyledi. 

Özkan, “Deprem sigortası herhangi bir deprem anında karşılaşılabilecek hasarları karşılayan bir poliçedir. Deprem sigortasını konut sahiplerinin tamamı, iş yeri sahiplerinin ise eğer bulunduğu yerin üst katında mesken varsa bu iş yeri sahiplerinin de yaptırması gerekiyor. Zorunlu bir sigortadır. Yapılmaması halinde cezası olmayan bir sigortadır. Tabi bu söylediğim şey bu yıl için geçerlidir. Önümüzde ki yıl bu konu da geniş kapsamlı bir değişiklik yapılması bekleniyor. Deprem sigortasının fiyatları bayındırlık birim fiyatlarına göre değişiklik gösteriyor. Bulunduğu yer, il, mahalleye göre fiyatlar değişiyor. Genel olarak fiyata etki eden etmenler şöyledir: bulunduğu il, mahalle, metrekare, kaç yıllık bina olduğu ve binanın toplam kat sayısı. Bu beş etmen fiyata etki ediyor.” 

BÖLGEMİZ BU KONUDA BATIYA GÖRE GERİDE

“Deprem sigortası herkesin yaptırması gereken bir sigortadır. Ancak deprem sigortasının teminatları yetersiz kalıyor. Örneğin, 100 metrekare bir binaya 100 bin TL para ödeniyor. Hâlbuki 100 metrekare bir binanın yapılması için örneğin en az 200 bin TL lazımdır. Bunun üstünü de tamamlamak için konut poliçeleri lazımdır. Konut poliçeleriyle bunu tamamlarlarsa kimse mağduriyet yaşamaz.” 

Erzurum’da deprem sigortası durumu nasıl?

“Geçtiğimiz deprem sonrasında deprem sigortası yaptıran kişi sayısı bayağı artmış durumda. Ancak hâlâ yaptırmayan birçok vatandaşımız var. Yaşadığımız çevrede evinin metrekaresini küçük gösterip az pirim ödemek isteyen insanlarda var. Batıya göre bizim bölgemizde deprem sigortası farkındalığı çok azdır. Batıda ki insanların çoğu deprem sigortasıyla beraber konut sigortalarını da yaptıran insanlardır. Bizi bölgemizde de bunu bekliyoruz.”