DEVLET DESTEĞİ ŞART

Türk-İş Erzurum İl temsilcisi ve Demir yol İş Sendikası Şube Başkanı Yusuf Gökcan, Erzurum nüfusunun işsizlikten dolayı düşüğünü söyledi.

Tarih: 18.02.2024 17:09
DEVLET DESTEĞİ ŞART

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Erzurum, Ağrı ve Kars gibi illerde iklimi ve coğrafik şartları ağır olmasından ötürü insanların göç etmemesi için bu şehirlere devlet desteğinin şart olduğunu belirten Türk-İş Erzurum İl temsilcisi ve Demir yol İş Sendikası Şube Başkanı Yusuf Gökcan, bu şehirlerde devlet desteği olmadığından ötürü göç olayının arttığını dile getirdi.

Gökçan,” Bizler bunu her platformda yıllardır konuşuyoruz. Erzurum, Ağrı ve Kars gibi şehirlerde iklimi ve coğrafik şartları ağır olmasından ötürü göç etmemesi için bu şehirlerimizde devlet desteği şart.  Bu şehirlerimizde devlet desteği olmadığı zaman insanlar işsizlikten dolayı göç ediyor. Devletimizin bu illere destek vermesi gerekir devlet teşvikleri uygulanması lazım.  Çünkü bu bölgenin hem iklimi hem de diyor hani şartları çok ağır hayvancılık dedikleri yerde hayvancılığın burada yapıldığında besici 9 ay en az 6 ay içeride hayvanını besliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki kişiler üç kişinin işini artık bir kişiye yaptırıyorlar.   Bu sefer de o kişi kendi mesleği oynayan işi yapmadığı zaman da iş yerinde huzursuzluk çıkıyor. Onun için kurumların bir an önce personel alımı burada özellikle ile her ilçe bir üniversite açılması doğru bir politika değildi.  Bir kere Erzurum ilim şehri olması lazım üniversite talebelerinin burada 3, 4 tane üniversite yapılması lazım istihdam alanlarımız az maliyetler üründeki maliyetler ısıdan dolayı fazla müteşebbisleri buraya getiremiyoruz.  Kış mevsiminde işte meyve getiriyorsun getirdiğin meyveyi yüksek fiyattan satıyorsun onun için Erzurum gibi şehirlerin özellikle devlet tarafından halkının burada kalmasını istihdam etmesi için buraya destekleri her zaman diyorum hatta bizim Lalapaşa’nın duvarında bir kitabe var buradan vergi alınmasın diye 12 maddelik bir kitabemiz vardır.  O dönemlerde dahi buraların devletin buraları boşanması için desteğinin verildiğini görüyoruz. Bir de özellikle nüfusu artık insanlar ekonomik şartlardan çocuk yapmıyorlar. Önceleri her evden 3, 4 çocuk çıkarken şimdi bir çocukla herkes geleceğini düşündüğünden dolayı çocuğunun çocuk yapmaktan bile imtina eder bir hale geldiler.  Genç nüfus sayısı 7.1 6’ya düştü. İstanbul’un nüfusu bile 241 bin azalmış.  Bu bizim artık genç nüfusumuzun çoğalma değil gerileme yaşı bir nüfusa Türkiye’nin gitgide yaşlı nüfusun çoğaldığını görüyoruz. Bunun için özelleştirmeden dolayı da tekelleşmenin sermaye kendi kafasına göre daha asgari ücret insanların cebine görmeden gezmeden raflardaki etiketlerin değiştiğini hepimiz müşahede etmekteyiz bunlara nasıl önlem alacaklar bu para babalarına nasıl Türkiye’de yol vermeyecekler bunlar hükümet edenlerin veya belli stratejik konumda olan tek ulaşım Milli Eğitim sağlık gibi önemli olan yerlerin tekrar kamulaştırılması devlete kazandırılması çünkü bunu İskandinav ülkeleri hazırlık yapmaya başladılar bir an önce hayata geçirilmesi gerekir.”