Devlet Gözlük Camı ve Çerçevesi İçin Ne Kadar Ödüyor?

Devlet gözlük için ne kadar para veriyor, devlet gözlük camı için ne kadar ödüyor, devlet gözlük camını karşılıyor mu?

Tarih: 30.08.2023 17:21
Devlet Gözlük Camı ve Çerçevesi İçin Ne Kadar Ödüyor?

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş 

Miyopi, hipermetropi vb. göz rahatsızlıklarına sahip olan vatandaşlar;  devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde muayene olduktan sonra aldıkları reçeteler ile gözlük çerçevesi ve camı alabiliyorlar. Bu noktada devlet; hastalara gözlük ve çerçeve satın alabilmeleri adına bir miktar yardımda bulunuyor. Ancak vatandaşlar devlet yardımını 3 yılda 1 alabiliyorlar. Yani kişiler, 3 yıl içerisinde doktora gidip, tekrar muayene olsalar ve yeni reçete alsalar dahi devlet gözlük yardımından faydalanamıyorlar.

Devlet gözlük camı için ne kadar ödüyor?

2023 yılı için devlet; reçeteye sahip olan hastalara gözlük numarasına göre 20 TL- 25 TL arasında değişen rakamlarda yardım yapıyor. Gözlük numarası arttıkça kişiye yapılan yardım miktarı da doğru orantılı bir şekilde artıyor. Gözlük camları için yapılan devlet yardım miktarı; gözlüğün diyoptri değerine göre değişiyor Kişi; satın alacağı gözlüğün diyoptri değerine göre 30 TL yardım alabileceği gibi 20 TL, 25 TL gibi yardımlar da alabiliyor. Devlet tarafından kişiye gözlük camı için en fazla 30 TL ödeme yapılıyor.

Devlet gözlük çerçevesi için ne kadar ödüyor?

Devlet tarafından gözlük çerçevesini değiştirmek isteyen vatandaşlara 2023 yılı için 98 TL katkı payı yardımı yapılıyor. Hem hipermetropi hem de miyopi hastaları, maksimum 98 TL yardım parası alabiliyorlar. Ülkemizde genellikle ithal gözlük çerçeveleri satılmakla birlikte yerli üretim gözlük çerçevesi satın almayı düşünen kişiler ise 98 TL indirimden yararlanabiliyorlar. Yani devlet; yerli üretim çerçevelerin satışını desteklemek adına gözlük kullanıcılarına 98 TL yardım yapıyor. Gözlük katkı payı alan vatandaşlar, daha sonra gözlük katılım payını ödemekle yükümlü oluyorlar. Gözlük katılım payı; gözlük çerçeve ve cam yardımı alan kişilerin maaşlarından daha sonra kesiliyor. Çalışan kişilerin maaşından %20 oranında katılım payı kesilirken, söz konusu emekliler olduğunda emekli vatandaşlardan ise %10 oranında katılım payı kesiliyor.

Devlet gözlük camı kaç yılda değişir?

Devlet Gözlük Camı Kaç Yılda Değişir sorusuna cevap vermek gerekirse Devlet Gözlük Camı ve Çevresi değiştirme hakkı 3 yılda bir yapılırken artık 2 yılda bir defa değiştirme hakkı bulunmaktadır.