DEVLET TİCARET YAPMAZ

Erzurum Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, ramazan ayında devletin bazı resmi kurumların ticaret yapmasına sert tepki gösterdi.

Tarih: 22.03.2024 11:45
DEVLET TİCARET YAPMAZ

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Ramazan ayında devletin bazı resmi kurumların iftar menüsü düzenlediklerini bu yüzdende lokanta esnafının işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Erzurum Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, buna son verilmesi gerektiğini söyledi.

Pınar,“ Ramazan ayında devletin bazı resmi kurumların iftar menüsü düzenliyor bu lokanta esnafına vurulan bir darbedir. Benim esnafım kira ödüyor işçisine sigorta ödüyor  Bizim ekmeğimize göz diktiler. Devlet ticaret yapmaz.   Yıllardan beri çalmadığımız kapı gitmediğimiz yönetici kalmadı kime gittiysek bizleri çocuk kandırır gibi bu sorunu çözüme kavuşturulacağını gerekli çalışmaların yapılacağı söylenilmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmadı. Lokanta esnafı da bu şehrin evladı biz bu sektörden evimize ekmek götürüyoruz. Biz bunları dile getiriyoruz ama sahipsiziz. İlgili kurumlarla görüştüğümüz zaman herkes suçu bir diğerinin üzerine atıyor.  Vur patlasın çal oynasın herkes istediği gibi satış yapıyor. Biz de her türlü vergi mükellefiyetimizi yerine getirip, ekonominin sıkıntısını birebir çekiyoruz. Bunlar ne vergi ödüyor ne kira ne ruhsat var böyle iş yaparak esnaflarımıza darbe vuruyor.   Biz bu sorunun çözümüne yönelik her türlü adım atmaya hazırız. Yöneticilerimizin de birer adım atmasını istiyoruz, odamıza üye olan meslektaşlarımızın her biri kapımızı çalıyor ve bu durumdan dert yanıyor. Oda olarak üyelerimizin haklarını aramak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Üyelerimiz de ben de tüm esnaflar da bu sıkıntıları yaşıyoruz. Serbest piyasa, kermesler, her şey iç içe bakkal dükkânı çiğköfte satıyor, pilav ekmek köfte satıyor. Pastanenin satması gerekeni bakkal, bakkalın satması gerekeni başka esnaf satıyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri budur. Ciğer, pilav, köfte ekmek bu gıda ürünleri alakasız yerlere girmiş. Sokakta köşe başı ayaküstü pilav çiğköfte satıcıları var. Bize gelince kayıtlı esnaf olduğumuz için her şey didik araştırılıyor peki bunlar kayıtsız nasıl ruhsatsız bu işleri yapıyor? Vur patlasın çal oynasın herkes istediği gibi satış yapıyor. Biz de her türlü vergi mükellefiyetimizi yerine getirip, ekonominin sıkıntısını birebir çekiyoruz. Bunlar ne vergi ödüyor ne kira ne ruhsat var böyle iş yaparak esnaflarımıza darbe vuruyor. Bu Ramazan’ın biraz daha zor geçeceğini öngörüyoruz. Birçok esnafımız bu ayı tadilat yaparak değerlendirmek istiyor, bir kısmı da Ramazan’ın ilk haftasından sonra dükkânlarını açarak hizmet vermeyi planlıyor. Bu sene de enflasyonla mücadele ediyoruz. Umarız bu süreç düzelir ve esnafımız rahat nefes alır ama bu sene sıkıntılı ve zor geçeceğini düşünüyoruz.”