“Devletin yanlış teşvikleri yüzünden Erzurum’da hayvancılık bitme noktasına geldi”

-Başkan Kayabaşı Erzurum’daki hayvancılığı değerlendirdi.

Tarih: 20.09.2023 20:22 Güncelleme: 20.09.2023 20:25
“Devletin yanlış teşvikleri yüzünden Erzurum’da hayvancılık bitme noktasına geldi”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, Erzurum’da ki hayvancılığı değerlendirdi.

Türkiye’nin hayvancılık konusunda başını çeken şehir olan Erzurum günümüz de hayvancılıkta hangi konumda? 

Geçmişte tüm Türkiye’ye et dağıtan Erzurum’da hayvancılık bugün bitme noktasına geldi. Erzurum’da ki bu duruma bir eleştiri de Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı tarafından geldi. Kayabaşı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçmişte ki yanlış politikalarından dolayı Erzurum’da ki hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi. İfadelerine, “Devletin sürekli olara işi bilmeyen insanlara destek vermesi yüzünden hayvancılık zayıfladı” şeklinde devam eden Başkan Kayabaşı, “Devletin proje sahiplerinin hayvancılıkla ne kadar alakalı olduğunu araştırmadan destek vermesi gibi hayvancılıkta çok büyük hibe var söylemleri yüzünden, sırf para için bu işe giren işi bilmeyen insanlara verilen destekler yüzünden hayvancılık herkesin elinde çocuk oyuncağı olmuştur.” Dedi. Verilen yanlış desteklerden dolayı işin asıl erbabı olan kişilerin devlet desteklerinden yararlanamaz hale geldiğini vurgulayan Başkan Kayabaşı, aile işletmelerinin sadece Erzurum’da değil tüm Türkiye’de etkili olduğunun altını çizdi. 

Bakanlık aile işletmelerine değer vermeliydi… Yanlış politikalar…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın büyük çiftlik yapıp hayvancılığı körelten insanlar yerine küçük aile işletmelerine destek verilmesinin hayvancılığı eskisinden bile daha iyi bir konuma getirebileceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Bizim köylerimiz buzağı fabrikalarıydı” ifadelerini kullandı. 

“Biz küçük aile işletmelerini köylerde tutamadık. Sürekli, sırf hibe için büyük çiftlik yapmak isteyenlere destek verildi. Bakanlığımız bunun yerine küçük aile işletmelerine daha çok değer verseydi, daha çok destek verseydi hayvancılık Erzurum’da şu an eskisinden bile daha iyi bir noktada olurdu. Biz kentten köye insanları götürmemiz gerekirken tam tersi bir politika uyguladık. Asgari ücretle iş verip insanları kentte rahata alıştırdık ve o insanda asla köyüne dönmek istemedi. Bizim köylerimiz buzağı fabrikasıydı, oradan üretilir şehre ya da büyük işletmelere temel olarak verilirdi. Ancak şimdi küçük aile işletmeleri eskisi gibi olmadığı için hayvancılıkta yıldan yıla bitme noktasına geldi. Artık tekrardan köylerde ki yaşam standartlarını artırmalıyız, köylerde ki aile işletmelerine daha çok yardım etmeliyiz. Hayvancılık ancak bu şekilde tekrar eski haline döner.”