DEVLETTEN ÇİFTÇİYE DÜVE DESTEĞİ

Devletin uygulamaları, çiftçiye bakış açısı genelde çok güzel

Tarih: 11.10.2023 18:57
DEVLETTEN ÇİFTÇİYE DÜVE DESTEĞİ

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Son yıllarda hem çiftçinin imajının tazelenmesi, hem çiftçilik mesleğinin ön plana çıkması, çiftçilik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, “ Düve desteğini çıkaranlara teşekkür etmekten başka bir şey söylersek yanlış olur” ifadelerini kullandı. 

Yıldırım,” Allah devletimize zeval vermesin. Devletimizin uygulamaları, çiftçiye bakış açısı genelde çok güzel. Son yıllarda hem çiftçinin imajının tazelenmesi, hem çiftçilik mesleğinin ön plana çıkması, çiftçilik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulanması açısından, yukarıdan çıkarılan hibe teşvik desteklemeler, 1. Elden Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan güzel bir amaçla güzel bir gaye ile çıkarılıyor. Buna herhangi bir şey söyleyemeyiz. Bu uygulamaları çıkaranlara teşekkür etmekten başka bir şey söylersek yanlış olur. Ancak uygulama yapılmaya başladıktan sonra belirli aşamalardan geçiyor. Bu geçtiği aşamalar da hem devletten hibe teşvik desteklemeler boşa gitmiş oluyor. Hem de bu işin asıl sahibi olan biz köylüler tam manasıyla ile yaralanamıyoruz. Düve hibe desteklemesi çıkarıldı. Çok güzel bir uygulama”

Damızlık hayvanların sayısı artırılmalı 

“Ülke genelinde damızlık hayvanların sayısının artırılması noktasında güzel bir çalışma yapılıyor. Gel gelelim ki bu destekleme çıktıktan sonra destekleme kapsamına alınan hayvanların sayısı bir anda 1,5 2 kat artıyor. Arttığı gibi vatandaşın almış olduğu hibe de boşa gidiyor ve şöyle de bir uygulama var. Bu desteklemeye hak görülen hayvanlar tekelde toplanıyor. Bu hayvanlar tekelinde bulunan insanlar tarafından istedikleri fiyattan satılıyor. Eğer böyle bir destekleme yapılmışsa bizlerin bilgilerine başvurulsun. Bizlerin bilgisinden, tecrübesinden faydalanılarak hem vatandaş burada mağdur edilmesin, hem de bu hayvanı satan insanlar hayvanını değerinde satmış olsun. Desteklemeden faydalanan besiciler 100 bin TL’lik hayvanı 150 bin TL’ye alıp sırf destekleme aldım demesinler. Yani, destekleme modeli güzel bir model, ama uygulamada yanlışlık var. Fırsatçılığın önü açılmış oluyor”.