Devremülk sözleşmesi yaparken dikkatli olun

Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, tüketicilerin devremülk edinme hevesini fark eden dolandırıcıların, televizyonlara reklam vererek daha temeli atılmadan, satış izni alınmadan proje satışı yaparak vatandaşları mağdur ettiklerini belir

Tarih: 01.01.0001 00:00
Devremülk sözleşmesi yaparken dikkatli olun

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Devremülk ile son zamanlarda vatandaşların mağdur edildiğini söyleyen Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, dolandırıcıların televizyon reklamlarını kullanarak vatandaşlara cezbeden görüntü verdiklerine dikkat çekti. Hancı, devremülk sözleşmeleri yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Devremülk ve sözleşme yapılırken izlenecek yolları, dolandırıcılara karşı dikkat edilecekleri anlatan Hancı, ?Tüketicilerimizin devre mülk edinme hevesini fark eden dolandırıcılar boş durmamış; televizyonlara reklam vererek daha temeli atılmamış, bakanlıktan izin alınmamış devre mülk projelerinin satışını yapmış; binlerce insanı mağdur etmekte geç kalmamışlardır. Bu sistemde mağdur olanlar genelde ?ön ödemeli´ satış mağdurlarıdır. Ön ödemeli satış genelde inşaatı henüz başlamamış ya da kısmen başlamış bir projenin iyice süslenerek televizyonlarda reklamlarını oynatıp satılması şeklinde gerçekleşmektedir. Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği´ne göre ön ödemeli satış yasaldır. Ancak bunun şartları ilgili yönetmelikte şu şekilde belirtilmiştir : Öncelikle devre mülkü ön ödemeli olarak satacak kişiler alıcıya kanunun ön gördüğü şekilde Ön bilgilendirme yapmalı ve içeriği yönetmelikçe belirlenmiş sözleşme hazırlayarak imza etmelidirler. Devremülk satışları yukarıda belirttiğimiz yükümlülüklerin sağlanması koşuluyla ?kat irtifakı devrini tüketici lehine tapu siciline tescil etmesiyle´ birlikte yapılacak yazılı bir sözleşmeyle ya da ?noterlikte düzenleme şeklinde yapılan taşınmaz satış vaadi´ ile olabilmektedir. Ön ödemeli devremülk sözleşmelerine konu proje 36 ay içinde bitirilmelidir. Oysa ülkemizde sistem şu şekilde işlemektedir; kişiler televizyonda bir reklam görmekte ya da telefonla aranmaktadırlar. Alıma niyetlenen kişilere bir devremülk sözleşmesi imzalattırılır ve para bir şekilde tahsil edilir. Ve kişilerde ondan sonra inşaatın üç sene içinde bitmesini beklemeye başlar. Bu şekilde işlem baştan usulsüzdür, zira tapu siciline tescil veya noterlikçe taşınmaz satış vaadi yapılmadıkça eldeki sözleşme sadece bir sözleşme niteliğindedir ve geçersizdir.? dedi.

MAĞDUR OLDUKTAN SONRA ARAŞTIRIYORUZ

Tüketicinin neden mağdur olduğunu dile getiren Hancı, ?Ülkemizde insanlar nedense bir avukata bir iş/işlem yapmadan önce değil; işi/işlemi yapıp mağdur olduktan sonra başvuruyor. 6-8-10 bin TL gibi bedelleri henüz bitmemiş; biteceği de şüpheli olan bir sisteme yatırırken hiç umurlarında değil gibi davranıp satıcılara inanırken; bir avukata belli bir ücret karşılığında sözlü ya da yazılı danışmaktan çekiniyorlar. Mağdur olduktan sonrada bir avukata başvurup parasını kurtarmaya çalışıyorlar. Bu süreçte de sürekli bir beklenti içinde olup hukuk sistemimizin yavaşlığı da düşünüldüğünde yıllarca sabırsızca bekliyor ve çoğu zaman alacaklarına kavuşamayabiliyorlar. İşini düzgün yapanlar elbette var olmak üzere ön ödemeli devremülk satışları bizim gördüğümüz kadarıyla yeni bir dolandırıcılık türü haline gelmiş durumdadır. Tabii ki bizim tüketicilere ön ödemeli devremülk almayın dememiz mümkün değilse de alırken çok ciddi bir araştırma yapmalıdırlar. Tüm işlemleri yukarıdaki saydığımız usullere göre yapan şirketlerle çalışmalarını; hiç yoksa şirketin daha önce yapıp bitirmiş olduğu bir projesi olup olmadığını eğer yapılmış ise niteliğini incelemelerini ve araştırmalarını tavsiye ediyoruz.? diye konuştu.